Представянето на Енциклопедия Тракия развълнува кърджалийци Част от авторския колектив представи том I в Дома на културата

Валентина ИВАНОВА

Десетки кърджалийци се събраха в Дома на културата в събота, за да се срещнат с част от 11-членния творчески колектив на Енциклопедия „Тракия“, Том I – Българско национално движение, издание на Съюза на тракийските дружества в България и на Тракийския научен институт.

Домакин на срещата бе Дружество „Тракийско сърце“ – Кърджали с председател Мариана Ликова. Тя представи гостите: Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, и учените: член кореспондент проф. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров и доц. д-р Ваня Стоянова. Присъстваха още проф. Георги Михов, член на централното ръководство, Ангел Коджаманов, член на Върховния комитет, Даниела Коджаманов, директор на филиала на Тракийския институт в Кърджали.

Красимир Премянов съобщи, че съдържанието на Енциклопедия „Тракия“ е преведено и издадено на английски език. То вече е достигнало до институции, световни библиотеки и посолствата на всички европейски страни, Съвета за сигурност на ООН. Това ще ни позволи отново да припомним за тракийския въпрос. Нашата държава е длъжна да съдейства за моралната защита на тракийските българи, да бъде признат първия геноцид на Балканския полуостров, когато са избити 68 хиляди души след Първата балканска война, а 300 хиляди са прогонени от родните си места.

Научно-справочното издание Енциклопедия „Тракия съдържа обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни. Представя в синтезиран вид борбата за освобождението на тракийските българи, личностите, участвали в тази борба, прогонването и избиването на хиляди тракийци, тяхната съдба след Балканската и Първата световна война до днес, различните форми на тяхната организация, чрез която те пазят паметта за миналото и се опитват да получат справедливост за станалото с тях.

Проф. Елдъров припомни, че Енциклопедия „Тракия“ е една десетилетна мечта, датирана още от 1934 година, когато е учреден Тракийският научен институт. Но на днешните учени се е паднала честта да я доведат до успешен край. Изданието е с обем от 575 страници, богато илюстрирани, и включва над 490 статии посветени на събития и личности.

Съюзът на тракийските дружества в България и Тракийският научен институт са организациите, чиято стратегия включва популяризиране тракийското историческо и културно наследство, защита на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, издигане на паметници, издаване на книги и справочници, в които се съхранява паметта и историческата истина за трагедията на тракийските българи и техните борби за освобождение и съхраняване на българския дух. Част от тази родолюбива дейност е том I на Енциклопедия „Тракия“.

Присъстващите в Дома на културата потомци на тракийски бежанци с вълнение  зададоха въпроси на присъстващите автори и споделиха свои мисли и разкази, дочути от предците си.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *