Недостиг на вода в района на Фотиново, в седем кметства е въведен временен режим

Валери НЕДЯЛКОВ

От десет дни в района на Фотиново в община Кирково има недостиг на питейна вода. В седем кметства е въведен режим. Засега проблеми няма във Фотиново и Върбен, които ползват помпажна вода и в Стоманци, където разчитат на изворна вода.

Събрахме се колегите и в присъствието на представител на „ВиК“ решихме да преминем на режим на ползване на водата, каза кметът на село Старово Юсеин Мехмед. Надяваме се в близките дни да се види  ползата от предприетите мерки, уточнява кметът. По думите му заради големите жеги потреблението на вода се е повишило.

Освен това преди дни е имало сериозна авария по водопроводната мрежа и резервоарът се е изпразнил. В Старово има пет махали, които ползват изворна вода, но дебитът е намалял и те изпитват недостиг на вода. Надявам се след въведения режим в близките дни резервоарът, от който получаваме вода, да се напълни и проблемът да отпадне, казва кметът на Старово.

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман  каза  за БНР,  че на този етап е направен график за ползване на питейната вода, според който съответните населени места в района на Фотиново ще се редуват. По думите му не трябва да се всява паника, това е временен режим, докато се навакса напълването на резервоарите. Той изрази тревога, че водата в река Върбица е намаляла. Общината е пратила техника в помощ на „ВиК“, за да може потокът от малкото останала вода по коритото на реката да се насочва към водовземните шахти.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *