В Школата по астрономия на Белите брези се раждат млади учени Русенецът Момчил Молнар и американката Аманда Алекзандър пристигнаха от Колорадо и изнесоха лекции

Валентина ИВАНОВА

Двама млади учени отново пристигнаха от САЩ в курорта „Белите брези“ над Ардино, където се провежда 53-тото издание на Школата по астрономия и астрофизика. Американката Аманда Алекзандър е инженер и докторант в Университета на Колорадо, а Момчил Молнар, родом от Русе, работи в Националната слънчева обсерватория в Боулдър.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Българинът идва на форума в Източните Родопи почти всяко лято от 2008 година. Първо – като ученик, после – като студент по слънчева физика в Масачузетския технологичен институт, сега – като учен, току що защитил докторската си степен. Както и през 2019 година, двамата изнесоха лекции пред школниците, всеки в своята област. Аманда е специалист по планетарна геология. Изследва малките тела в Слънчевата система, търсейки отговори как е дошъл животът на Земята. Презентацията й запозна с астероидите в Слънчевата система и с въпроса дали те са опасни за човечеството.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Любознателните школници научиха интересни факти за слънчево-земните взаимодействия и как се правят космическите прогнози от лекцията на Момчил. Те са от голямо значение за съвременната космическа индустрия, за състоянието на техниката в земната орбита и за пътуването до други планети. Русенецът смята, че това поле от науката дава солидни възможности за реализация на младите хора, които искат да се отдадат на науката. Много от участниците в Школата са се интересували как могат да продължат образованието в чужбина. Затова Момчил и другите лектори, които са завършили или учат в момента зад граница, организираха специален панел. Там те направиха кратък обзор на различните образователни системи в САЩ, Германия, Великобритания и Нидерландия и отговориха на десетките въпроси.

Макар отдавна да не живее в България, Молнар знае колко слабо се учи астрономия в училищата. Затова дава висока оценка на Школата на „Белите брези“. Отчита и големия й напредък през последните години. Тя вече разполага със солидна техника и учениците следват темпа на времето, защото от ранна възраст работят с напредналите технолигии и съвременни уреди, научават се как да ползват компютърите по модерен начин, за да правят наука.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *