В Кирково следят огнената стихия в Гръцко, засега няма тревога Спомените от пожарите под връх Вейката през миналата година не са изстинали

Нов живот

Огнената стихия, която бушува в южната ни съседка Гърция, се вихри близо до българската граница и държи нащрек жителите на граничните населени места. В Кирковско още не са изстинали спомените от пожарите под връх Вейката през миналата година. Местните хора се радват, че днес бурният вятър е утихнал, което ще улесни работата на пожарните екипи в Гръцко. Вече не се виждат пламъци и пушеци, както пред послредните два дни. Има една голяма падина която отделя българската територия от зоните на пожарите, съобщи за „Нов живот“ кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той разказа, че пожарникарите са обезпечени с помощ по въздух. И от Кирковско се виждат самолети, които постоянно прелитат над проблемните зони, което спомага за локализирането на огъня. Очаква се подкрепа и от 5 турски специализирани самолета. Те вероятоно ще бъдат изпратени към Александруполис, където още гори.

Първият ден беше тревожно, защото имаше южен вятър, вчера беше северен. Добре, че днес утихна. Екипи на пожарната и на горското стопанство цяла нощ дежуряха и наблюдаваха ситуацията.

Направена е голяма просека от КПП Маказа до 21-ва пирамида с цел изолиране. Най-близкото до пожарите населено място в нашата община е Чакаларово, а отсреща е гръцката община Ясмос, където има евакуирани села, добави кметът Шинаси Сюлейман.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *