Тази вечер в Дрангово ще се веселят, организират традиционната „Рапка“

Валери НЕДЯЛКОВ  

Тази вечер в кирковското село Дрангово ще се проведе автентичната традиция „Рапка“. Веселието ще бъде от 18 часа в двора на училището. Организатори са кметството и местното Народно читалище „Васил Левски 1952“.

В Дрангово казват рапка на царевицата.  Някога  царевицата е била основна земеделска култура в Дрангово.  „Рапка“ – та в миналото е била основно веселие в селото, което се свързва с плодородието, щедростта, благодарността и добротата. Традицията носи имено си от това, че се вари царевица, която се раздава на участниците във веселието. Свири музика, играят се хора до насита. В миналото са се пеели песни и въртели хора. Особено вълнуващ момент за момите и ергените. Прескачали са девойки и момци и от околните села.

„Рапки“ са се организирали във всички махали, обикновено през есента и зимата, когато няма работа по нивите. След 1990 година традицията почти изчезва, възстановена е преди няколко години.

Днес от сутринта тече усилена подготовка за празника. Рони се и се вари царевица в няколко казана. Млади и стари довечера ги очаква много настроените и усмивки. Празника няма да пропуснат и много дранговчани, които живеят в Бенковски, Златоград, Кърджали и в други краища на страната, както и тези които все още не са отпътували за чужбина след лятната си отпуска. Дранговчани има по цял свят.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *