Напрежение в Косово: След конфликта с барикади, стрелба и убит полицай

„Ситуацията в Северно Косово е много опасна. Повече от 16 часа манастирът „Банска“ беше обсаден от косовската полиция, а вътре имаше група въоръжени лица. Това коментира в „Твоя ден“ по NOVA NEWS журналистът от БНТ Николай Кръстев.

Според него цялата истина за ситуацията ще стане ясна, когато бъдат проведени разпити.

„За първи път имаме много сериозна криза. Напрежението е голямо и не смятам, че скоро ще спадне”, добави Кръстев. Той уточни, че когато се бута към това процесът в Косово да води до нестабилност няма как да сме сигурни, че ще има стабилност. Според него ситуацията не е частен случай, а в района има етническо противопоставяне повече от 10 години. Николай Кръстев припомни, че Сърбия е напуснала местните институции в Скопие, където сърбите са имали свои полицаи.

„Не мисля, че ще има успокояване, дори ще стане по-сложно. Виждаме напрежение от страна на Белград”, добави журналистът. Той обаче не допуска, че ще има ескалиране на истински военен конфликт.

„През последната година има много руски паравоенни образувания на Балканите. Добре е това да бъде проучвано”, каза още Кръстев.

Припомняме, че най-малко четирима души загинаха при обсада на манастир в Северно Косово. 30 тежковъоръжени и маскирани мъже атакуваха село в северната част на страната. Косовският министър-председател определи случващото се като „терористичен акт“ и обвини Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната му.

Напрежението в Северно Косово, където живеят много етнически сърби, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени.

НОВА.тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *