Задържаните за шпионаж във Великобритания българи остават в ареста

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в затворите, в които се намират.

Очакванията на журналистите да заснемат българите при пристигането ни в съдебната зала в Лондон не се оправдаха. Обвинението беше отправено чрез видеовръзка, предаде БНР. Русев, Джамбазов, Иванова, Стоянов и Камберова се появиха на екран в заседателната зала от затворите, в които те се намират. Петимата бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия. В обвинението включително става дума и за отвличане.

Задържаните ще останат в затвора без възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат.

Следващото дело по случая ще бъде на 13 октомври в Централния наказателен съд.

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова при арестуването им бяха отправени и обвинения в притежание на фалшиви документи за самоличност.

Журналистите ще имат достъп до делото, но няма да има право да изнасят цялата информация. В съдебната зала присъства и българският консул Николай Иванчев, въпреки че няма изрично искане за това от обвиняемите българи.

Посолството ни в Лондон ще следи случая отблизо.

Ройтерс отбелязва, че коментар от руското посолство по случая няма.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *