Вирусолог: Грипният сезон започва с няколко седмици по-рано Коронавирусът има поетапни пикове и спадове, специалистите изказват мнение, че този сезон ще ни покаже какво ще бъде разпространението, обясни проф. Радостина Александрова

Новите ваксини срещу подварианта Омикрон на COVID-19 са актуализирани според циркулиращите в момента разновидности на заболяването. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Ако обаче вече сме се поставили ваксини против предишните щамове на заболяването, е добре да се ваксинираме отново, защото тяхната ефективност вече е много по-ниска, обясни проф. Александрова.

Страната ни ще получи 80 000 дози от новата ваксина, а според вирусолога тази бройка звучи малко за страната. Тя обаче е съобразена с това, че предишния път много дози останаха неизползвани.

Нямаме основанние за треовга, COVID-19 е дълго време с нас и натрупахме опит за лечение. Още по-важнмо е, че хората вече имат базов имунитет, което осигурява защита от сериозни усложнения.

Подобно на миналата година, и през тази грипният сезон започва с няколко седмици по-рано.

Коронавирусът има поетапни пикове и спадове, специалистите изказват мнение, че този сезон ще ни покаже какво ще бъде разпространението, обясни тя.

Специалистите наблюдаваха как се държи ваксината за грип в Южното полукълбо. И тя с 52% намалява риска ваксинираните хора да стигнат до болниците, за грипната ваксина това е съвсем нормално.

В пет точки на света вече беше открит новият вариант на COVID-19 и е ясно, че се е разпространил много бързо и преди да бъде засечен. България е част от света, хората пътуват и освен хубави впечатления, разменяме и вируси, каза още проф. Радостина Александрова.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *