В училище „Васил Левски“ в Крумовград отбелязаха Деня на европейските езици

Нов живот

На 26 септември Европа отбелязва Деня на  европейските езици. Празникът е обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 г. Целта на европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот. В ЕС има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на мигранти. Поне половината от населението в света пък говори или разбира два или повече езика. Европейската комисия разработва политики за изучаване на езици в Европа като част от своята цел за усъвършенстване на езиковите умения в Европа, по-специално посредством изучаването на поне два чужди езика от много ранна възраст. Многоезичието и езиковото многообразие са част от ДНК-то на Европейския съюз. Нашите езици са неразделна част от културното ни наследство и от нас самите.

Европейският ден на езиците е възможност за хората да открият, че изучаването на езици е забавно и никога не е твърде късно да започнеш. Многоезичието може да отвори вратата към намиране на работа и нови приключения.

Възпитаниците на СУ „Васил Левски“ в Крумовград   от начален етап демонстрираха чуждоезикови умения като рецитираха стихотворения и задаваха гатанки на английски език. А учениците от  гимназиален етап имаха възможността да се запознаят с любопитни факти, свързани с езиковото богатство и многообразие чрез радиопредаване, което бе подготвено от ученици от XII е и VIII в клас. Научиха нови думи и изрази на различни езици от специално оформеното за деня  табло във фоайето на първия етаж. Таблото представи интересни данни и факти за многообразието на европейските езици и езиците по света.

Всички ученици се убедиха в максимата, че езиците ни разделят, но и свързват по един уникален за съвремието ни начин.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *