Напълно завършено е проучването на светилището на Орфей при момчилградското село Татул

След 20 години разкопки, напълно е завършено проучването на единственото откривано до днес в света светилище на Орфей при с. Татул, Момчилградско, каза за БТА ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че резултатите от тазгодишните проучвания ще бъдат оповестени в четвъртък, 28 септември, на самото светилище. В аванс разкри, че последен етап от съществуването е късноримски храм и раннохристиянска църква, чието разкриване е завършило днес.

През 2022 г. разкопките в района бяха подновени след 15-годишно прекъсване, с финансиране от Община Момчилград. Тази година те продължиха две седмици.

В началото на проучванията тази есен проф. Николай Овчаров припомни за разкритията от 2022 г. , сред които средновековна църква, изградена през 5-6 век и просъществувала до 11-12 век, с дължина 18 метра.

“Под основите й попаднахме на по-стара монументална сграда. Точно тя ще бъде обект на проучванията тази есен. Възможно е постройката да се окаже езически храм от римската епоха“, каза тогава проф. Овчаров. Освен него в разкопките участва и д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей в Пловдив.

Снимка: Проф. Николай Овчаров

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *