Огнен ад! Стотици загинали и ранени при експлозия в Нагорни Карабах Нагорни Карабах отново привлече международното внимание миналата седмица, когато азербайджанските сили спечелиха 24-часова война, за да принудят етническите арменски власти в анклава да се предадат

Броят на загиналите в резултат на експлозията на склад за бензин в Нагорни Карабах е 68 души, съобщава ереванският портал 24News, като цитира изявление на омбудсмана на Карабах Гагам Степанян.

„Към 22:00 часа броят на потвърдените смъртни случаи в резултат на експлозията е 68 (21 жертви са идентифицирани). Броят на пострадалите е 290“, каза Степанян в изявление.

В същото време министърът на здравеопазването на Армения Анахит Аванесян на брифинг в правителствения хуманитарен център съобщи за смъртта на най-малко 125 души. По думите ѝ, останките им са транспортирани в Армения. „Днес транспортирахме от Нагорни Карабах останките на 125 тела на загиналите при експлозията в Нагорни Карабах. Те бяха доставени в съответното звено на центъра за съдебна медицина, където ще бъдат идентифицирани. В процеса ще направим данните станаха публични“, каза министърът.

По-късно Министерството на здравеопазването на Армения съобщи, че изявлението на Аванесян, че 125 тела на загинали са били изнесени от Карабах, не е свързано с експлозията на газово хранилище край Степанакерт. „Министърът на здравеопазването Анахит Аванесян обяви общия брой на останките, транспортирани от Нагорни Карабах до Армения“, се казва в изявление на ведомството.

Припомняме, че по-рано беше съобщено за 20 загинали и 290 ранени. Големият брой ранени се дължи на струпването на хора в близост до газовото хранилище, които се опитваха да заминат за Армения в условията на остър недостиг на гориво.

Експлозията в газово хранилище близо до магистралата Степанакерт-Аскеран избухна предишната нощ.

Мащабното разселване на населението на Карабах усложни усилията за спасяване на стотици ранени. Тъй като пътищата са задръстени от бягащи цивилни, Азербайджан се съгласи да позволи на арменски лекари да извършат безпрецедентна евакуация по въздух и обеща да изпрати собствена помощ.

Повече от 28 хиляди души вече са пристигнали от Нагорни Карабах в Армения към вторник. От население от около 100 000 души.

Това съобщиха от пресслужбата на арменското правителство.

7320 от лицата все още се идентифицират, се отбелязва в изявлението.

Нагорни Карабах отново привлече международното внимание миналата седмица, когато азербайджанските сили спечелиха 24-часова война, за да принудят етническите арменски власти в анклава да се предадат.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *