Русия светкавично осъди решението да дадем C-300 на Украйна

Плановете на България да достави ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна са грубо нарушение на международните ангажименти. Това заяви руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) в официално изявление.

„ФСВТС призовава българските власти да преразгледат това решение“, се допълва в изявлението.

„Съгласно член 4 от споразумението между правителствата на Русия и България за военнотехническо сътрудничество, прехвърлянето на трета страна на оръжия и военно оборудване, получени в рамките на двустранното сътрудничество, е недопустимо без предварителното писмено съгласие на Руската федерация“, цитира ТАСС, добавяйки, че споразумението между двете държави е подписано на 5 септември 2002 г.

„Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неминуемо ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допусне нарушаване на нормите на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, се казва в съобщението на ФСВТС.

По-рано днес българските народни представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това стана по време на закрито заседание, но не стана ясно с колко и чии гласове, предаде репортер на БГНЕС. С това решение НС одобри да се изпратят на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Заедно с тях ще бъдат изпратени и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Източник: dnes.bg
Снимка: БГНЕС

1 Отговор

  1. един човек каза:

    Луди хора! ЛУДИ! Тоя парламент – да си ходят… предатели…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *