Белите лястовици на Йовков отбелязаха Световния ден на сърцето

Нов живот

Днес доброволците на БМЧК от клуб ,,Бялата лястовица“ към СУ ,,Йордан Йовков“ гр. Кърджали отбелязваха Световния ден на сърцето – 29 септември.

В чест на този ден новопостъпилите добротворци под ръководството на наставника си Ваня Енчева изработиха 3Д модели на сърца и кръвоносни съдове.

По време на инициативата червенокръстците организираха беседа със своите съученици на тема Превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Точно тези заболявания продължават да бъдат една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на над 18 милиона души. Затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват. Младите червенокръстци високо алармират, че върху една голяма част от причините можем да въздействаме. Такива са: високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалният стрес, високото кръвно налягане и захарният диабет. Въпреки че фактори като фамилната обремененост, полът и напредналата възраст са необратими, можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *