19 български граждани са в списък на Хамас с разрешение да напуснат Газа

Около 450 чужденци или палестинци с двойно гражданство получиха разрешение да напуснат палестинската територия. Според разпространен от „Хамас“ списък, сред тях са и 19 български граждани, съобщи БНТ.

В списъка има още граждани на Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония.

БНТ се свърза с един от българските граждани, които се опитват да напуснат Ивицата Газа. Той потвърди, че в момента се намира на пункта към Египет – Рафа, и се готви да премине границата.

В списъците на Хамас, публикувани онлайн, присъстват както имената, така и номера на паспорти и телефонни номера на чужденците. От данните в списъка става ясно, че някои от българите са с еднакви фамилии и вероятно от едно семейство, както и че сред тях има бебе на няколко месеца и шест деца. От блокираната територия ще могат да излязат и служители на Червения кръст и други неправителствени организации.

Договорено е още извеждането на най-тежко ранените палестинци. Според властите в Газа става дума за над 80 души. 150 линейки бяха в очакване да превозят пациентите в египетски болници. В Газа започнаха да пристигат все повече камиони с хуманитарна помощ.

„Тук сме вече от 15 дни и през цялото време се опитваме да оказваме натиск, за да бъде допусната хуманитарна помощ. За щастие сега вече конвоите започнаха да преминават на територията на Газа. Приоритет е да бъдат доставени медицински консумативи, защото има много деца, които се налагаше да бъдат оперирани без упойка“, заяви Мохаммед Раех Мохаммед, мениджър в НПО.

За първи път от началото на войната между Израел и „Хамас“ граничният пункт Рафа на границата между Ивицата Газа и Египет е отворен.

В същото време към Ивицата беше допусната нова колона тирове, превозващи хуманитарна помощ.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *