Свещеници даряват кръв за пациентите във Военна болница

С благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски свещенослужители от Софийската митрополия се включват в инициативата на Военномедицинска академия (ВМА) „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!“. Това съобщиха от лечебното заведение. Кръводарителската инициатива е по повод Деня на християнското семейство и ще бъде на 21 ноември, от 14:00 до 17:00 ч., в Кръвния център на ВМА. Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА, а лечебното заведение периодично организира кампании с цел да се съсредоточи вниманието върху кръводаряването като израз на солидарност и участие на цялото общество.

Всеки желаещ може да дари кръв в Кръвния център на болницата всеки ден от 8:00 до 16:00 ч.

Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма, едно даряване на кръв може да спаси живота на до трима нуждаещи се, припомнят от болницата. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува риск от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.

Кръводарителите получават два дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда) и подкрепителна закуска, а при изрично изявено желание получават и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис, както и вид на кръвната група.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *