Парите, укрити в офшорки, са колкото брутния вътрешен продукт на САЩ и Европейски съюз, взети заедно

Вели ШАКИР

Напоследък темата за офшорните компании заля Европа и е сред най-коментираните и у нас. Ето кои са любимите държави за офшорки: Британски Вирджински острови: за 40 години са регистрирани над 113 хиляди нови фирми, Панама – над 48 хиляди, Панамските острови и Сейшелите – над 15 хиляди.
Има и още, но тези са по, по, най.
Защо се регистрира офшорно дружество? Естествено, за да спести данъци, които инак следва да влезнат в бюджета на съответната държава.
Какъв е механизмът на пестенето? Простичък, но за  лаиците сложен. Самата офшорка регистрира дружество в държавата, в която ще оперира. Създаденото (нормално) дружество натрупва печалба, която следва да се обложи. След това започват триковете с дъщерни дружества, консолидирани отчети и т.н.
Според законовите данъчни правила на всяка държава, чрез специфични счетоводни трикове се спестяват сериозни данъчни плащания.
Благодарение на различни счетоводни трикове с дъщерни дружества, регистрирани в офшорния рай, офшорките успяват да намалят данъчната си ставка с близо 10% .
Данните показват, че САЩ губят на година над 100 милиарда долара. Големи, мултинационални компании скатават печалбата си в офшорни зони. Гигантът  APPLE е спестил над 180 милиарда долара, General Electric – близо 120 милиарда. долара, Microsoft – над 108 милиарда долара, IBM също държат над 61 милион долара по сметки в офшорния рай. А сега се дръжте здраво, за да не паднете от шок – СNN цитира изследване на Tax Justice Network: Укритите средства в световен мащаб, чрез офшорни зони са на стойност между 21 и 32 трилиона долара. Данните са от 2016 година, но са показателни.
Излиза, че парите, които са укрити в офшорни дружества, се равняват на стойността на БВП /Брутния вътрешен продукт/ на САЩ и на целия Европейски съюз, взети заедно. Честито!
Според вас, ще дръзнат ли държавните люде да променят правилата? Едва ли. Причината е, че мнозина от същите т.н. държавници също са скатали парички в офшорния рай. Е, къде другаде, ако не там? Оттам най-лесно влизат обратно в паричния поток и воала – бели ангели небесни.
Наскоро имаше скандал с холандски политик, който е бивш шеф на сенатска комисия за борба срещу изпирането на пари, а го хванаха с над 12 милиона  британски лири с неизяснен произход.
Какво стана след скандала Panama Papers?
Изтичането на информация през адвокатските кантори даде на света любопитни факти за дейността и на банките. В крайна сметка никой не пренася парите си в чували. Паричният поток тече през банките.
Например, стана ясно, че най-малко 28 банки в Германия са използвали услугите на адвокатската компания, която регистрира офшорни дружества Mossack Fonseca. Оказва се, че немските банки са регистрирали 1200 дружества в офшорни зони.
Втора експлозия в новината бе, че от тези офшорки половината са на Deutsche Bank.
Въпросът е защо отговорът на банката е бил, че това е законен бизнес – „Регистрирахме компании на наши клиенти.“
Тълкуването на този отговор е в следния дух: може и да не е морално, но е законно. Да знаете, че не са само немските банки в този списък. Има и други гиганти, които са „слугували“ на своите клиенти.
Та, на изпроводяк, ние, които нямаме дерт да скатаваме пари в офшорки, след скандала с Panama papers, се уверихме за пореден път, че когато иде реч за пари и данъци, никой не иска да е светец. Може би, защото прекаленият светец и Богу не е драг.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Външният дълг на България по официални данни е на стойност 44,3 милиарда долара. А колко милиарда долара за 32 години демокрация са изнесени в навън ни е бедна фантазията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *