COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (249); 20/01 (247 ↑) ; 21/01 (258 ↑) ; 22/01 (270 ↑)

Унищожават патиците от огнището на птичи грип в Хасковско Около засегнатата ферма вече са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана

Днес започва евтаназирането по хуманен начин на пекинските патици във фермата с установено огнище на птичи грип в хасковското село Жълти бряг. Това съобщи след заседание на Областния кризисен щаб за директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Хасково д-р Стойчо Курдов.

Унищожаването на 5800 птици на възраст 47-48 дни ще бъде по смесен способ – с газ въглероден диоксид, познат още като „сух лед“, и пенол, уточни Курдов. Мъртвите пернати ще бъдат загробвани на територията на стопанството. Патиците е трябвало да бъдат заколени преди 2 дни, и проба преди процедурата е установила Инфлуенца А, поясни още ветеринарят.

Предполагаема причина за заразата са дивите птици, които по това време на годината мигрират, посочи Курдов. Това е второ огнище на птичи грип в региона след като малко преди Нова година птичи грип бе установен във ферма с почти 40 000 кокошки-носачки в село Криво поле.

Около засегнатата ферма вече са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона.

Източник: Нова

Снимка: iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.