COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (267); 21/01 (272 ↑) ; 22/01 (287 ↑) ; 23/01 (304 ↑)

Днес е ромската Нова година, на Банго Васил ще пеят ромски звезди от Гърция и България /Видео/

  • Вечерта преди Василица се приготвя гъската или пуйката, ястията и лакомствата
  • В семейството си взимат прошка с целуване на ръка, а след полунощ, на 14 януари, младите тръгват  по къщите, стопаните ги даряват като коледари, сутринта децата сурвакат за здраве
  • Софи Маринова, Марияна Папамакарио и виртуозът на кларинета Ставрос Пазарензис са гвоздеят в концерта за Васильовден  в столичен хотел

При различните етнически групи роми наименованието и обичаите на празника са различни. Легендите преминават от една в друга и раждат митологията, към която ромите се придържат. Една от тях разкава, че Банго Василий е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като той е бил разрушен от Дявола, и спасява давещите се роми. Според други разкази Банго Васил е историческа личност. Куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите циганин.

Петко Асенов

Друго предание гласи, че ято гъски са спасили ромите от египетската войска, като ги пренасят през Червено море.Затова на трапезата им в празничната вечер трябва да има гъска.

За посрещането на ромската Нова година с Петко АСЕНОВ, председател на Националния съвет на ромите в България и изпълнителен директор на фондация „проф. Александър Чирков“ разговаря Галина АВРЕНЛИЕВА

 

– Г-н Асенов, всички сме чували за Банго Василий, но не всички знаят какви са традициите свързани с този празник…

– Ромите възприемат празнично-обредния живот на българското население и обичаите му. Така е при раждане, сватба, Бъдни вечер, Васильовден, Гергьовден и при други празници, свързани по-скоро с езичеството, от колкото с християнството.  Някои от тези празници толкова дълбоко са навлезли в живота на ромите, че те продължават да ги честват и днес. Такива са Василовден и Гергьовден.Ромите  поддържат тези обичаи и обреди. По сведения на изследователи на българската традиционна култура те са възприели от тракийските преселници в по-старо време българския вариант за празнуване. Васильовден или Банго Васил е дълбоко свързан с ромите. Васильовден сплотява хората и ги прави едно цяло. Вечерта преди Василица, на 13 януари, се приготвя гъската или пуйката, сармите, ястията и лакомствата. Правят се украсен хляб и баница с късмети. Семейството се събира и се прави „повечерница“. През тази вечер всички си взимат прошка с целуване на ръка. След полунощ, вече на14 януари, музикални групи от младежи свирят и пеят във всяка къща за късмет и берекет. Разбира се, домакините ги даряват с подаръци и пари, както се даряват коледари, а децата рано сутринта сурвакат близки и приятели за здраве.

Петко Асенов и майка му. Изпълняват песента Джелем, Джелем

– Ще Ви върна назад във времето. Как празнувахте тогава?

– С умиление си спомням за тези години. Как се приготвяше трапезата, как трепетното очаквахме Банго Васил. Задължително имаше гъска на трапезата. И аз съм ходил по къщите да честитя празника и съм свирил.Ще разкажа една случка за дядо ми и баба ми. Близък приятел е знаел как протича обредът на ромите и точно на 13 януари вечерта си направил план за действие. Когато стопанинът дядо ми Янко /Яшар/ извършвал ритуала „Дамой Дамой“, се пресегнал през прозореца и откраднал гъската. Дядо Яшар не се смутил много и казал на баба ми Калинка: “Ето, жено, свети Василий взе гъската. Бог дал, Бог взел“.

Ей така, задружно, хубаво беше, пълна къща, веселие. А сега, в днешно време, какво да Ви кажа. Банго Василий избяга в чужбина. Според проучвания и анализи направени по райони и места на Националния ни съвет ромите в България са около милион и двеста хиляди. Повечето от тях са по чужбина – в Италия, Испания, Гърция, Ирландия, Англия. Избягаха. Тук, в България, останахме около 600 000.

С приятели на маса и сладка раздумка

– Това означава, че 600 000 човека от този етнос днес празнуват ромската Нова година в България?

– Голяма част от ромите в България са християни – евангелисти,-  и те не празнуват. В ромските квартали  в България може би има над 1 200 евангелски църкви. Така че, броят на тези, които празнуват е по-малък.

– Защо роми, а не цигани?

– На първия ромски конгрес през 1971 година в Лондон е прието решение всички цигани да се наричат роми. По целия свят ние говорим на един език и първото, което казваме, когато се срещнем е: „Tу ром ли сиян“ /б.ред. – Ти циганин ли си,/? Взето е решението да се наричаме роми. Другото – циганин – се е превърнало в нарицателно за нещо лошо.

– Посрещате ромската Нова година с голям концерт? Кой ще участва, има ли изненади?

– Звездата на ромската музика Софи Маринова и гръцката звезда Марияна Папамакарио ще са гвоздеят в концерта за „Василица“. Те ще радват публиката с популярни песни заедно с виртуоза на кларинета Ставрос Пазарензис от южната ни съседка. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи и един от най-добрите ромски оркестри „Фантазия“.

Ще има и много танци, ромска баница с късмети и вина от избрани изби от Северозападна България.Музиката, която ще звучи, може да бъде описана като вълнуващо пътешествие в света на ромите. Ще бъде изпъстрена с преплитане на стилове, с  различни начини на звукоизвличане, характерни за ромските мелодии.

Празникът ще бъде уважен от индийския посланик Н. Пр. Санджай Рана и неговата съпруга.

Ще има гости от правителството на премиера Кирил Петков.

Покани са отправени към Президента на България Румен Радев, Председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Министри ще връчват почетни грамоти на успели роми от страната за личностно и професионално развитие в различни    сфери на културния, обществения и спортния живот на страната. Ще бъдат наградени заслужили дейци на ромската култура, служители от редовете на българската армия, полиция, държавна администрация, Български държавни железници,   Национална компания „Железопътна инфраструктура“, известни спортисти, бивши олимпийски и световни шампиони. Искам да подчертая, че ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки, за да се гарантира здравето и сигурността на всички присъстващи. Ще се изисква PCR или валиден COVID сертификат.

– Какво ще пожелаете на празнуващите Банго Василий?

– Много здраве, късмет и берекет във всеки дом, във всяка една ромска къща! Дай Боже през Новата година голяма част от ромите да се интегрират в обществото и да започнат да работят! Така те няма да разчитат на социални помощи и няма да чакат на държавата. „Бахтало о Василий амаре роменге бах тай састипе!“ /Честит Василий на нашите роми, здраве и късмет/!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.