COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 3 Днес (267); 21/01 (272 ↑) ; 22/01 (287 ↑) ; 23/01 (304 ↑)

Планът за справяне с COVID-19: Страната се разделя на 6 клъстера по области

Представиха Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Страната се разделя на 6 зони (клъстери) по области:

  • 1 клъстер – Видин, Монтана, Враца
  • 2 клъстер – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе
  • 3 клъстер – Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич
  • 4 клъстер – София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград
  • 5 клъстер – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково
  • 6 клъстер – Сливен, Ямбол, Бургас

Този подход прави лесен и предвидим за хората процеса за управление на кризата, уверен е премиерът. В момента все още нищо няма да бъде затваряно, но само дни ни делят от сериозна Омикрон вълна, смята Кирил Петков.

Кирил Петков: Мерките ще бъдат определени от интензивните легла

Затова и днес се представя този нов модел за управление на кризата базиран на спецификите на Омикрон, на конкретни научни данни и математически модели.
Освен интензивните легла подходихме практично по области и там, където има области с малко интензивни легла, да се вливат в области с повече и така намалява рискът за затваряне на области с по малко интензивни легла“, обясни премиерът.
Според показаната от него карта страната е разделена на 6 клъстера по области, в които в реално време ще се следят ситуацията и необходимите мерки
„Тази карта ще бъде представяна на българското население всеки ден, така че не само да се покаже докъде сме стигнали, а и какво се очаква в следващите 5 дни. Това означава, че ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и всеки бизнес да може да планира какво се случва през следващите дни.“

Като много важен елемент в тази програма той определи и поставянето на децата, особено на учениците от 1 до 4 клас. като приоритет. Данните сочат, че неприсъственото обучение води до дезаинетресованост от връщане на присъствени занимания.
Мерките в плана включват 4 етапа като във всеки от тях посещението в училище, особено за малките деца, е приоритет.
„Първите три етапа са съответно при 50, 60 и 70 процента запълняемост на леглата и съответно мерки, сходни с тези в момента“, обясни Петков.

Етап 4 е критичният етап – 80 процента запълнени легла и опасност хора да нямат достъп до тях. Тогава ще се затворят бизнеси в сферата обслужват хора без храни и аптеки. Според картата днес, в северен централен клъстър има опасност за навлизане в етап 4, всички останали обаче са на етап 1.
10 мерки за подкрепа на бизнеса и хората също фигурират в новия план.
Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че важен елемент в плана е предвидената координация между всички министерства .

„Данните на национално ниво да бъдат разпределени на регионален принцип и да имаме три до пет дена за обявяване на мерките. Затова се прави този модел математическо моделиране, да не изпадаме в ситуация, в която в рамките на 24 часа да бъдат налагани някакви мерки“, обясни тя.

Сербезова каза още, че наред с броя заети интензивни легла внимателно ще се следи и броят на заболелите сред медицинския персонал.

Училищата ще се затварят само в краен случай

Образователният министър наблегна на важни проблеми, свързани с изострянето на мненията между родителите за присъственото и неприсъствено обучение и също за все по-често наблюдаваната загуба на мотивация на учениците да се върнат присъствено в клас. Затова Николай Денков помолил за нов подход:
„Затварянето на училищната мрежа да се случва там където вече основната грижа е грижата за здравето на децата и учителите“.
Както и досега, ако в дадена паралелка се появи ученик с позитивен PCR или бърз тест от лаборатория – цялата паралелка ще се карантинира, обясни още министърът.

„Целта на тази стратегия е да подобрим диалога. Да представим числа и статистика. Има данни на националната система, според които 90 процента от хората, които стигат до интензивни грижи, са неваксинирани. Кампанията трябва да е насочена към отворен принцип. Още нежно важно – ковид е с дълготрайни последици. Ще включим в кампанията и много фармацевти и медицински специалисти на бременни жени, родили здрави деца“, обясни здравният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.