Фолклорни таланти от Дрангово спечелиха медали от конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува”

Валери КОВАЧЕВ

Учениците от Дрангово, които учат в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” в Широка лъка, се представиха отлично в Четвъртия фолклорен конкурс „Широка лъка, пее свири и танцува”, който се проведе в събота и неделя.

Девоткласничката Пламена Манолова, която изучава „Народно пеене”,  изпълни песните  „Возпело е пиле, чорен гарван” и „У вас да дойда, Роске ле” и спечели златен медал. Тя е носител на още два златни медала от конкурса – с камерна вокална група от 9 клас и с училищния хор.

Преподавател на Пламена Манолова по народно пеене е Мария Урилска, а диригент на хора е Ганчо Гавазов.

Радостин Ислямов, който изучава специалността „Гайда”  се окичи с бронзов медал с изпълнение на каба гайда. Негов преподавател е Щильон Неделчев.

Осмокласникът Ивелин Башев, който също изучава „Гайда”, грабна бронзов медал с изпълнение на джура гайда с камерна инструментална група от 8-ми клас.

През двата дни дългогодишният художествен ръководител на Детската фолклорна група „Родопски звън” в Дрангово Асен Михайлов подкрепяше в Широка лъка своите трима възпитаници, на които е дал тласък да тръгнат по пътя на музиката.

Тази година разделът „С песните на…” беше посветен на народната певица Надежда Хвойнева.

Националният фолклорен фестивал „ Широка лъка пее, свири и танцува” се организира от Министерството на културата и Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка ”. В него участват индивидуални изпълнители, народни оркестри, камерни инструментални групи, народни хорове, камерни вокални групи, групи за народни танци и групи за автентичен фолклор, разделени в 5 възрастови групи – от деца от детски градини до ученици над 18 години.

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Респект! Да са живи и здрави да жънат още много успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *