Руснаците бягат към Финландия, Сърбия и Дубай, самолетните билети стигнаха 9200 евро

Хиляди руски граждани напуснаха страната през изминалото денонощие, след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, която първоначално ще засегне 300 000 души. Еднопосочните самолетни билети към Белград, Дубай и Истанбул бяха изкупени за минути, а цените им скочиха драстично.

Трафикът от Русия на руско-финландската граница също се увеличи през нощта, обявиха тази сутрин от финландската гранична служба, цитирани от Ройтерс и БТА.

Службата уточни, че въпреки това ситуацията е под контрол.

Финландия внимателно следи ситуацията в Русия, след като руският президент Владимир Путин нареди частична мобилизация, заяви вчера финландският министър на отбраната Анти Кайкунен.

Въпреки това броят на хората, преминали през границата вчера, бе по-малък от този през уикенда, заяви Мати Питканийти, началник на отдела по международни въпроси във финландската гранична служба. Той заяви, че вчера във Финландия са влезли 4824 руснаци. За сравнение, седмица по-рано броят им е бил 3133.

Служителите на финландската гранична служба работят на девет контролно-пропускателни пункта, каза Питканийти за Ройтерс.

След речта на Путин, рускоезичните социални мрежи бяха залети със съвети как да се избегне мобилизацията или да се напусне страната.

Билетите за полетите Москва-Белград, изпълнявани от Air Serbia – единственият европейски превозвач освен Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия въпреки ембаргото на Европейския съюз върху полетите, са бързо разпродадени за следващите няколко дни, съобщи сръбският „Данас“, цитиран от Нова телевизия.

Цената на полетите от Москва до Истанбул или Дубай се покачи за минути и достигна до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа. Цената на самолетния билет до сръбската столица Белград пък стигна 9000 евро.

Появиха се и съобщения за върнати хора от сухопътната граница на Русия с Грузия, както и че сайтът на руските държавни железници е бил блокиран поради твърде много заявки за билети за пътуване в чужбина.

Руските официални лица се опитаха да успокоят обществеността, като подчертаха, че призивът за мобилизация ще засегне ограничен брой хора, които отговарят на определени критерии. Противоречивите изявления и липсата на подробности обаче подхраниха паниката.

Снощи избухнаха протести в 38 града в Русия срещу мобилизацията. Според последните данни на групата „ОВД-Инфо“, занимаваща се с наблюдение на протести, са извършени 1342 ареста.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *