Три месеца бензин в тубата и… Смъртоносен коктейл за колата. Защо?

  • Не съхранявайте гориво повече от месец

Ако го налеете в туба и преседи известно време, той няма да е годен за употреба. Бензинът има тенденция да се изпарява и окислява, добавките се утаяват. С една дума, за три месеца в туба, се образува такъв „коктейл“, че не си струва да го излеете в резервоара на колата. Колкото повече време прекарва горивото в тубата толкова по-зле. Повярвайте ни, опитахме.

Резултатът беше впечатляващ, но нека започнем отначало. Имайки около една четвърт резервоар свежо, наскоро заредено гориво и осъзнавайки, че провеждаме експеримент върху личен автомобил, заредихме десет литра „едногодишен“ бензин, който е преминал през всички кръгове на промените във времето. Тубата, от която наливаме, е алуминиева с гумено уплътнение на капачката.

Сензорът за ниво на горивото показа малко по-малко от половината. Първоначално моторът използва все още пресния бензин в тръбите, но съвсем скоро започват да се усещат промени.

Колата започва да ускорява по-зле, все едно, че половината от „конете“ ги няма, появяват се и т.нар. придърпвания – дроселът се опитва да разбере на какъв боклук е попаднал. И това е само началото!

При следващ старт се налага да завъртите стартера за значително по-дълго време и след това да помогнете на двигателя с педала за газта – скоростта е ниска, колата се тресе и сякаш ще изгасне всеки момент. Загряването също се оказва прекомерно. Целта ни е да изминем 12 км до бензиностанцията и да заредим свежо гориво.

С голяма мъка и опънати нерви стигаме до бензиностанцията и зареждаме пълен резервоар А-95. но запалителните свещи вече са черни, а моторът се усеща тежък, като дизелов двигател през зимата. На връщане 12 километра постепенно променят стила на колата, тя започва да работи по-добре и на следващата сутрин колата пали както преди теста.

Между другото, „старият бензин“, в допълнение към дискомфорта, който причинява, изключително бързо „изчезва“: същите тези десет литра бяха достатъчни за малко повече от 60 км, тоест, потреблението почти се удвои.

У нас, колкото и скъп и некачествен да е бензинът, трудно можете да заредите гориво с изтекъл срок на годност на бензиностанция. Големите вериги бензиностанции го продават бързо, предотвратявайки стагнацията му в резервоарите. Така че съветът ни е да не държите бензин в туби за повече от месец, защото в противен случай проблемите с колата са почти сигурно гарантирани, пише automedia.investor.bg

Източник: chernomore.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *