Марияна Ликова: Гордея се, че съм наследник на тракийски бежанци, помогнали да се изгради Кърджали

Втора в листата на коалиция „БСП за България“ е познатата на много кърджалийци Марияна Ликова. Нейната лична история поразява със своята автентичност и със заряд.

Завършила е Химико-технологичния институт в София със специалност „Автоматизация на производството“. Специализирала е „банково дело и финанси“ към УНСС гр. София. С инженерна прецизност умее да намира решения за своите позиции и каузи. Нейната страст са българските народни танци.

Когато в Кърджали стане дума за български традиции и обичаи, всички се сещат за пъстрите, завладяващи фолклорни хора, чудните изпълнения на гласовитите и талантливи самодейци от Дома на културата. От три години Марияна е Директор на институцията, известна с богатата си и разнообразна художествено-творческа дейност.

Тя стъпва в знаковата сграда, когато е още в 6-ти клас. Тласкана от любовта към танца, развива таланта си при известния хореограф Тодор Момчилов. Става част от представителния ансамбъл, с който я свързват и до днес приятелства, незабравими спомени за концерти и турнета по целия свят. След завършване на Академията по изкуства в Пловдив Марияна става хореограф и ръководител на школи за фолклорни танци към Дома на културата.

Превръща работата си като директор в кауза.

Поставя си целта да съхрани и запази всичко, което екипът в годините е наложил като традиционни дейности, да разшири обществената подкрепа, да издига ролята и авторитета на художествено-творческата интелигенция и младите хора в общината. С амбициозната й дейност са свързани и успехите на всички състави и извоюваните престижни места в различни фестивали в България и по света. Представителният танцов ансамбъл е развявал българския флаг и популяризирал танцовото изкуство в Турция, Италия, Чехия, Полша, Словения, а от Южна Корея се завръщат с призовото трето място от световния форум.

Освен като ръководител на емблематичната културна институция в града, Марияна Ликова е позната в целия регион като председател на тракийско дружество „Тракийско сърце“, учредено в Кърджали през 2018 година, което в рамките на няколко години успя да реализира различни дейности, с които привлече тракийци и разшири своята организация в община Кърджали.

Макар и трудно, без финансова подкрепа, в този кратък период са организирани чествания по повод Деня на Тракия, благотворителни каузи, участия в различни инициативи, събори на Съюза на тракийските дружества в България.

Тракийските традиции неслучайно са в кръвта й.

Закърмена е в семейство на бежанци от Беломорието. По бащина линия нейните корени са от селата Меселинкьой и Кушланли, а по майчина – от Чадърли, Гюмюрджинско.

В периода 2019 – 2021 година Ликова е общински съветник, избрана с листата на БСП. Активен член е на Постоянната комисия по устройство на територията и зам. председател на комисията по икономическа политика, където поставя важни за развитието на града  въпроси.

Енергичното присъствие на Марияна в обществения живот и нейната професионална кариера са послужили и за добър пример. Синът й Никола е успешен 26-годишен инвеститор в международни компании. Завършва висшето си образование във Великобритания. Миналата година попада в селекцията на списание „Форбс“ в бизнес клас 2021 „30 под 30“ като един от младите и иновативни лидери в света под 30-годишна възраст. Сам споделя пред нас, че неуморният дух на майка му е неговото най-голямо вдъхновение.

Дъщеря й Десислава е ученичка в Езикова гимназия „Христо Ботев“, председател е на ученическия съвет, участва в театрално студио към училището и развива своя талант в Представителния танцов ансамбъл при Дом на културата.

Марияна се радва на безусловна подкрепа от семейството си, особено от своя съпруг Ивайло, известен предприемач. И сега, когато е включена в кандидатската листа на БСП за парламентарните избори, всички в семейство Ликови вярват в нейния успех и й дават сила.

Марияна се гордее, че е поставена редом до сериозни и образовани хора като проф. д-р Георги Михайлов и другите си колеги. Вярва, че БСП ще успее и призовава кърджалийци да заложат на компетентността на хората в листата с номер 28 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!