Кърджали на каика и камилите и Кърджали днес

  • Новата й книга, епохален труд не само за кърджалийци, бе представен вчера вечерта пред възторжената й публика в бизнеинкубатора

Нов живот

Десетки родолюбиви кърджалийци се събраха в Бизнесинкубатора в четвъртък вечер, за да споделят радостта на архитект Петя Назърова, която след дълъг и упорит труд издаде своята трета книга за града на Арда. Изданието носи заглавието «110 години. Хронология на съзиданието». То е своеобразно продължение на двете книги, които тя публикува през 2012 година, когато отбелязахме един век от освобождението на града ни.

Внушително беше присъствието на служители от общинска администрация, водени от кмета инж. Хасан Азис, тъй като авторката бе дълги години главен архитект на общината. За да поздравят авторката, дойдоха представители на институции, професионални съюзи, журналисти, интелектуалци.

Голяма е помощта, която арх. Назърова е получила от десетките кърджалийци и от специалистите от Държавен архив и Регионална библиотека «Н.Й.Вапцаров», предоставили снимков и информационен материал, за да добие изданието вид на сериозен научен труд.

Докато в първите две книги в съавторство с историка Василка Ташкова, става дума за «Създаденото» и «Създателите», в третата се вижда професионалният поглед на архитекта, представящ Кърджали като урбанизирана територия.

Водена от професионален интерес, се реших да подготвя хронология на изграждането на Кърджали от 1912 г. до днес. Отделих една година, за да успея да направя това издание. Разделила съм развитието на града на три етапа: в Царство България от 1912 до 1944 г., социалистическото строителство и след 1989 година. Извадила съм от анонимност хора, чиито имена не трябва да се забравят, сподели авторката.

Тя запозна присъстващите с любопитни факти. Сподели, например, някои решаващи обстоятелства, с които Кърджали измества Момчилград и става околийски център. Припомни как керваните с камили са били основен транспорт, а преминаването на реката е ставало с каик, тъй като над още не е имало мостове.

Арх. Петя Назърова благодари на всички кърджалийци, допринесли книгата да стане факт: редактора д-р Ничка Бечева, Елица Георгиева и художника Владимир Чукич, ангажирани с оформлението, и спонсорите на изданието: община Кърджали, Ротари клуб и фирмите «Васмар», «Екоинженеринг», «Екип холдинг», Камарата на строителите, «Френдс», «Стил 96», «Мариета», «Караман» и «Саварона».

Топли думи на благодарност отправи и кметът инж. Хасан Азис за усилията, които авторката е положила, за да се радваме днес на част от писаната история на града.

На такива усилия е способен само човек, който се отнася с любов към своя град. Арх. Назърова ни учи как днес, изграждайки Кърджали, да се отнасяме с отговорност към бъдещите поколения. Когато работеше в моя екип като главен архитект, тя също влагаше любов и отговорност, въпреки трудните решения, които се налагаше да взема, сподели инж. Хасан Азис. Градоначалникът я прикани да започне подготовка за следваща книга за Кърджали и обеща своята подкрепа.

С благодарност към авторката се обърна и общественикът Васил Байданов. А журналистът Иван Бунков нарече арх. Назърова втората Мара Михайлова.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *