Български и гръцки владици ще участват днес в опелото на отец Чъкърък в Одрин Отец Чъкърък ще бъде единственият свещеник, положен в двора на храм „Свети Георги Победоносец“, след като лично президентът Реджеп Таип Ердоган е разрешил

  • На погребението ще присъстват валията и кметът на турския град, както и инж. Хасан Азис, градоначалникът на Кърджали

Валентина ИВАНОВА

Вече втори ден съм в Одрин, за да изпратя приятеля си отец Чъкърък във вечния му път. Като вървя из града, търговците излизат от дюкяните, за да ми изкажат съболезнования.

В храма непрекъснато идват хора да споделят скръбта си и питат дали имаме нужда от нещо. Като видяха, че ще копаем гроба в двора, се включиха да помогнат и християни, и мюсюлмани, разказа за „Нов живот“ енорийският свещеник на Кърджали отец Петър Гарена.

Свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“ Александър Чъкърък почина внезапно в петък. Той бе стожерът на българската общност и ревностно съхраняваше вярата и традициите, допринасяше за поддържане на приятелските и добосъседски отношения между двете съседни държави.

Турските закони не позволяват да се погребват хора в дворовете на джамии и черкви. Отец Чъкърък обаче ще бъде единственият свещеник, положен в двора на храм „СветиГеорги Победоносец“, след като лично президентът на Република Турция Реджеп Таип Ердоган е разрешил. Това е едно огромно признание за дейността на свещеника.

Очаква се на опелото, което е насрочено за 10 часа в неделя, 19 март 2023 година, да присъстват Старозагорският митрополит Киприян, свещеник от Кресна, състудент на покойния, както и гръцкият владика Амфилохий, отговарящ за района на Одрин. Освен съпругата Мария и синът Георги, от Истанбул вече дойдоха всички роднини на отец Чъкърък.

На погребението ще присъстват валията и кметът на турския град, както и инж. Хасан Азис, градоначалникът на Кърджали.

В местните вестници пише, че и президентът на България Румен Радев ще изпрати знатния покойник.

Разноските по погребението и храната за гостите ще бъдат поети от общината на Одрин. А кметът Хасан Азис е помогнал за раздавките с жито.

Ще бъдат поднесени венци от община Кърджали, районния мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *