Отчитането на вота този път ще е по-бавно

Очаквано отчитането на вота на 2 април ще е по-бавно от предните избори. Причината е, че ще се броят повече бюлетини – стандартните хартиени и тези от машинното гласуване. Това обясни пред Би Ти Ви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Напомни, че на предишните избори ѝ от машинното гласуване се е разпечатвал протокол за гласовете.

Хартиената бюлетина ще е в кочан и трябва да се откъсне от него пред избирателя. Накрая върху нея се поставят два печата. Разписката от машините вече също ще се пуска в урна, върху нея ще се поставя един печат. Бюлетините от двата вида гласуване ще се броят и отчитат отделно.За първи път няма да има и кабини за гласуване, а паравани. Вяска община сама ще решава как ще изглеждат параваните.

„Изкуствено се създаде напрежение по тази тема. Важно е да се гарантира тайната на гласуването на тези избиратели, които решат да гласуват с хартиена бюлетина“, уточни Нейкова.

В секцията за гласуване ще има две кутии – една за хартиени бюлетини и една за вота, който е даден чрез машина. Нейкова добави още, че на интернет страницата на ЦИК ще се публикуват данните за това колко са гласовете за партиите и коалициите от машинното гласуване.

Броенето на бюлетини и попълването на протоколите ще може да се наблюдава онлайн от всеки през специална платформа. То ще се прави чрез смартфон, който ще бъде поставен на стойка така, че да дава видимост към всички действия на секционната избирателна комисия, обясни Камелия Нейкова.

Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *