„Китна Тракия пее и танцува“ от 12 до 14 май в Хасково

57-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в рамките на три дни – 12, 13 и 14 май 2023 г., информират от община Хасково.

Конкурсната програма ще е на 13 май 2023 г. (събота), вторият ден от събора, с любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи. Те ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи.

Във всяка категория община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители.

За конкурса на 13 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1.

Във всяка от празничните фолклорни вечери на 12, 13 и 14 май 2023 г. на сцената на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостуват любими народни изпълнители. Ще се вият кръшни хора, ще се пеят вечните български народни песни, ще се представят автентични носии, а на кичести люлки в парка ще се срещат моми и момци, анонсират от хасковската община.

По време на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ по стара българска традиция ще бъдат представени емблематични български занаяти, автентични национални ястия и традиции от близкото и далечно минало на българите.

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество, коментират от общината. И очакват ценители на българското народно творчество и занаяти от цялата страна в трите празнични дни- 12,13 и 14 май.

Хасково.нюз

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *