Харика значи Активна, твърди талантливата кърджалийска ученичка Получила е внушителните 96 награди в най-различни сфери

Нов живот

Новото лице от серията „Млади таланти от Кърджали и областта“ на Арт движение Кръг е 17-годишната Харика Ибрямова, ученичка в СУ „Йордан Йовков“ в Кърджали. Тя е носителка на зашеметяващ брой награди, медали, грамоти и сертификати, от България и чужбина – общо 96. Преобладават победите й в математически турнири, но не по-малко впечатляващи са постиженията й по литература, изобразителни и приложни изкуства, победите в конкурси по счетоводство и бизнес, конкурси за комикси и есета на английски  език, фотографски участия.

Притежава сертификат за победа в хекатон „Бъдещето на селата“ от ноември 2022 г. и дори сертификат за жълт колан-8 кю в състезания по карате. Самата тя обяснявя тази свръхвисока мотивация за постижения в толкова различни сфери със заложената символика в името си, което в превод от турски означава Модерен, Активен, Компетентен, Творчески, Приятелски, Променящ се. Дава максимума от себе си във всяко начинание, пълен отличник е, но казва, че любимият й предмет е биологията, защото чувства лична отговорност към всичко в природата – да имаме зелена планета, по-ниски емисии на парникови газове, повишено рециклиране на ресурси и по-чист въздух и вода. Тъй като младите хора най-добре осъзнават проблемите и са по-емоционално ангажирани към съхраняването на естествените природни ресурси, което е част от дългосрочното устойчиво развитие на обществата, опазването на околната среда е една област, на която младежките организации, според мен, трябва да поемат лидерството – казва Харика. Вярва в смисъла на каузите и от началото на 11 клас е член на БМЧК (Български младежки Червен кръст-Кърджали) и заместник-координатор за 2022/ 2023 г. в клуб „Бялата лястовица“ на доброволците от БМЧК към училище СУ „Йордан Йовков“. В името на каузите избира дори темите на конкурсите по визуални изкуства, в които участва: „Заедно в различието“, „Бъдещето през моите очи“, „С очите си видях бедата“.

Кара колело, ролери, скейтборд, играе баскетбол, федербал, волейбол, тича и плува. Спортът я учи на дисциплина, смелост, самозащита и на работа в екип. Признава, че чрез спорта се учи да вижда света по различен начин, да постига щастие в екипната работа и – разбира се – в състезанието със самата себе си!

Привърженик е на идеята за демократизация на системата на състезания и конкурси, в която трябва да се разширяват фестивалните програми, изложенията, дните на науките и изкуствата, които не са на конкурсна основа, защото това може да се случва чрез гласуване от страна на публиката, от страна на самите участници и ще мотивира много деца и ученици да се състезават без страх и с амбиция да се развиват.

От 24 март до 10 април в Арт галерия Кръг могат да се видят визуални инсталации с интервю с Харика Ибрямова, нейни авторски текстове от книгата, която пише „От черно към цветно“, нейни художествени композиции, натюрморти и проекти.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *