Агнешкото е вносно, цената му 30 лева е спекулативна, а кланиците не искат наша продукция И млечните продукти гонят средно 30 лева, пък кравето мляко се изкупува на унизителните 70 стотинки за литър

  • Няма държава, няма контролни органи. Никой не влезе да провери големите европейски вериги, казва пред „Нов живот“ Бойко Синапов, председател на Асоциация „Обединени български животновъди“.

 Валентина ИВАНОВА

Като производители на агнета не ние определяме крайната цена в магазинната мрежа. Тази година пазарът е залят с вносни животни от Северна Македония, Румъния и др., които ще бъдат продадени като български. Имаме готовност да задоволим търсенето по празниците, но кланиците не проявяват интерес към нашата продукция, това зави пред „Нов живот“ Бойко Синапов, председател на Асоциация „Обединени български животновъди“.

Макар животновъди да са изпратили предупредителни писма още преди месец, държавата е проспала времето за реакция и не е упражнила необходимия контрол върху вноса, за да защити родното производство. В резултат българският потребител не знае какво ще консумира по празниците около Велиден и срещу какви пари.

Агнешкото вече се търгува в магазините над 30 лева, което Синапов определя като спекулативна цена.

Както виждате в момента и цените на млечните продукти гонят 30 лева средно, а кравето мляко се изкупува на унизителните 70 стотинки за литър. Няма държава, няма контролни органи. Никой не влезе да провери големите европейски вериги. Вероятно се уплашиха, че в предизборната кампания това е непопулярна мярка. Натиснаха нас, производителите и  преработвателите, коментира лидерът на българските животновъди.

Той се чуди защо липсва реакция от страна на държавата. Смята, че цялото общество трябва да потърси отговорност за безхаберието на институциите, да не дреме, а да вземе пример от будните гърци и французи, които реагират на всяка несправедливост.

Българският народ е свикнал с кризите, вече преживя толкова много. Но не това накара много мои колеги да се откажат да гледат животни, а големите неясноти, пред които е изправен браншът.

Много ферми бяха принудени да ликвидират стопанствата си и да приключат с животновъдството, други намалиха обемите. И в област Кърджали затвориха ферми. Както върви, скоро българското животновъдство ще бъде ликвидирано и населението ще разчита само на внос, обобщава Бойко Синапов.

В цяла Европа има компесационни мерки, но ние, в България, вземаме половината от половината на това, което вземат в другите държави. Сега се говори за милиарди левове по Плана за възстановяване и устойчивост. Да, но целият земеделски сектор не знае какво е насочено към нашата сфера. Макар „Обединени български животновъди“ да е представителна браншова организация, представляваща България в Европейската федерация по животновъдство, не знаем какво е предвидила нашата държава за сектора. Това отново ни хвърля в неяснота и непредвидимост.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *