Мечките в Белица се събудиха от зимен сън

В Парка за мечки в Белица всички животни вече са будни.

Единственото убежище от такъв тип у нас отваря врати за посетители на 10 април, припомня ни Нова телевизия.

Една по една мечките усещат пролетта и напускат бърлогите. По-голямата част от животните все пак поспаха през кратката зима. Някои обаче дори не легнаха, а предпочетоха да се радват на снега. „Тази година само трима от обитателите не заспаха зимен сън – това са Рику и Теди, двамата най-млади обитатели, и Станди, който миналата година беше преместен на ново място” , обясни ръководителят на гледачите Калина Вълчинкова. Тя си обяснява феномена с топлото време, което объркало цикъла на животните. Миналата зима мечките спали по-дълго, спомня си Калина.

Поне 2 седмици мечоците ще бъдат сънени. Зимната летаргия ги е направила мързеливи, но ароматът на пролетта бързо ще ги събуди. Най-енергични са онези, които са пропуснали зимния си сън. Рано напролет характер показва и палавата Маринка. „Постоянно досажда на всички останали. Не може някой да спи около нея и тя да не отиде, да го закачи и да види какво прави”, разказва ръководителката на гледачите.

По алеите в Парка все още няма посетители, видя Нова телевизия.

Всички 18 мечоци ще преминат и традиционния профилактичен преглед. През месец май в Белица се очаква международен екип лекари. Ветеринари от България и Германия ще извършат различни дейности – от зъболекарски процедури до проверка на общото състояние на мечките.

На 10 април Паркът за мечки ще отвори врати и живописните склонове на Рила ще оживеят. Белица, в околностите на която се намира спасителният център, е отправна точка към прелестите на Рила. Само на няколко километра от планинското градче намираме една перла, закътана дълбоко в пролома на Белишка река. Отвисоко каскадата „Казаните” наистина отговаря на името си. Водопадите се вливат един в друг, нижат се покрай високите скални зъбери, рисувайки един от многото неповторими пейзажи в полите на Рила планина.

Източник: novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *