Що е то Робко 1, научиха паисиевци Историята на компютъра оживя в училището благодарение на бившия възпитаник Светлин Грънчаров

Нов живот

Продължават иновативните уроци за бъдещите компютърни специалисти на СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост – поредният такъв урок пренесе учениците назад във времето, в зората на технологиите, и с помощта на гостуващия лектор Светлин Грънчаров гимназистите проследиха стъпките на човечеството в сферата на технологиите и етапите на развитие на компютрите.

Лекторът представи пред учениците от профил Софтуерни и хардуерни технологии историята на компютрите по света и в България. Паисиевци научиха за технологиите до и след появата на пресоналните компютри – от изчислителната машина на Блез Паскал „Паскалина“, първите компютри на Чарлз Бабич и онзи на Джон Атанасов, с размери на голямо бюро, до днешните преносими и компактни технологии; научиха, че първият програмист е жена, чуха за предшественика на интернет ARPANET и още много интересни тематични факти от миналото.

Разказът и демонстрацията на работещи български компютри и на първия български робот „Робко 1“ бяха посрещнати с изключителен интерес. Магнитни ленти, перфоленти, перфокарти, дискети и дискове, кондензатори, харддиск, заемащ цяла маса и тежащ десетки килограми; демонстрация на някои от игрите от онова време – „Лyнeн пaтpyл“ и „Каратека“. Всичко това впечатли учениците и ги задържа дълго след лекцията около експонатите и госта на училището, който бе представен от директора на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов при откриването на срещата.

Светлин Грънчаров е възпитаник на „Паисий“, където и завършва средния си курс на обучение през 1990г. Страстта му към информатиката и компютрите се заражда още като гимназист, когато времената и в частност училището не предлагат и не разполагат с достъпните сега технологии и възможности, и когато за учителите и учениците е било истинско предизвикателство и доказателство за способностите им изучаването на информатиката и прилагането ѝ на практика. Светлин се състезава успешно в олимпиади по информатика, което му отваря вратите към Софийския университет „Климент Охридски“. След завършването му, младият инженер-програмист се посвещава на професията си и така извървява пътя си до днес, когато е собственик и управител на „Експерт Вижън“ – компания, предлагаща високотехнологични продукти и софтуерни решения. През всичките тези години Светлин не забравя училището си и родния си град – отбива се често, следи училищния живот, помага с каквото може – един от жестовете му е дарението на компютри за нуждите на школото. При поредното му „отбиване“ и в случаен разговор с директора Златко Атанасов, спонтанно се ражда идеята пред паисиевци да бъде представена историята на компютъра. Това всъщност е и хобито на Светлин от десетина години насам – в свободното си време той колекционира, изучава и възстановява компютри и периферия от всякакви поколения. Намеренията му са да създаде музей на компютъра с постоянна експозиция и пътуващи изложби, посветени на историята на технологиите.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *