Над 10 оркестъра и Хисарския поп ще се надсвирват в родния му Брестник на втория ден на Великден

Традиционното надсвирване на народни оркестри организират във втория ден на Великден кметството и читалището на Брестник, съобщи кметът Атанас Шопов. Шумният и весел празник се нарича Денят на народния музикант и ще започне на обяд в 12,00 часа на 17 април, понеделник, като ще продължи до 23,00 часа. Над 10 оркестъра ще се сменят на специално построената голяма сцена в центъра на Брестник. Празникът тази година ще бъде посветен на Конушенската група с ръководител Никола Илиев, която чества 60 години от създаването си.

„Очакваме в Брестник, както всяка година, да дойдат между 3000 и 5000 души, затова сме създали специална организация на движението. От обяд централната улица на селото ще бъде затворена за коли, а с помощта на полицаите от Първо РПУ-Пловдив движението ще бъде отбито по обходни маршрути“, разказа в аванс кметът Атанас Шопов. „Организаторите са се погрижили и за изхранването на гостите. Няколко кетъринг фирми ще разположат своите шатри в близост до сцената“, допълни Шопов.

Денят на народния музикант се организира в Брестник повече от 15 години по идея на вече покойния бивш кмет Георги Козов. Настоящият действащ кмет Атанас Шопов също е голям почитател на фолклора и прави всичко по силите си да поддържа традицията жива.

Празникът тази година ще бъде открит от местния танцов ансамбъл към читалище „Саморазвитие – 1924“ – с. Брестник. В програмата ще участват и най-големите имена в ансамбловата народна музика – оркестър „Феникс“ с ръководител Христо Коритаров, оркестър „Южни ритми“ от Хасково със солисти Донка и Тодор Кожухарови. В програмата ще се включат и асеновградската група „Чановете“, народният оркестър на град Първомай и др.

„Черешката на тортата“ в Деня на народния музикант ще бъде участието на Хисарския поп – Димитър Андонов, чиито корени са от Брестник. Той е и един от първите, които ще се качат на сцената, за да изпълни новата си авторска песен, посветена на родното му село. Водещ на празника ще бъде журналистът от Радио Пловдив Николай Чапански.

С Деня на народния музикант оркестрите слагат своеобразно начало на новия творчески и сватбарски сезон. Освен състави, на сцената се очаква да излязат и много гост-солисти, а празникът ще продължи до късно вечерта.

Източник: plovdiv-press.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *