Един процент от американските семейства са еднополови През 2020 г. еднополовите семейни двойки съставляваха 0,5%

Според скоро публикуваните данни от преброяването на населението на САЩ, което се провежда на всеки десет години, американците в еднополови отношения представляват около 1% от домакинствата. През 2020 г. еднополовите семейни двойки съставляваха 0,5% от близо 127 милиона домакинства в страната, а еднополовите неженени партньори бяха 0,4%.

Данните отразяват променящия се състав на семействата в САЩ след легализирането на еднополовите съюзи в цялата страна преди пет години. Сред нормалните семейни двойки, женените съставляват 46%. Домакинствата, в които живее само един човек, са около 28%, което е леко повишение спрямо 2010 г. Най-често срещаните типове домакинства след нормалните семейни двойки са тези, обитавани от роднини в различни форми на съжителство.

Въпреки че предишните преброявания не събираха подробни данни за еднополовите двойки, новите данни представляват най-пълния национален портрет до момента. Те включват информация за районите, включително квартали, и разбивка на еднополовите двойки по раса, предаде „Фокус“.

Новите данни ще бъдат полезни за изследователите, тъй като ще позволят по-детайлна демографска работа, включително анализ на съжителството с еднополови двойки. Делът на еднополовите семейни двойки, както и техният географски разпределение, варира от щат до щат. Например в Делауеър и Орегон те са най-често срещани (1,3%), докато в Северна и Южна Дакота са най-малко разпространени (0,4%).

Въпреки че формулярът за преброяване не съдържа конкретен въпрос за сексуална ориентация или полова идентичност, Бюрото за преброяване на населението проучва как може да включи тези теми в преброяването и годишното проучване на американската общност, което включва два милиона домакинства. Експериментално проучване на бюрото през 2021 г. установи, че 9,6% от възрастните казват, че са лесбийки, гейове, бисексуални или „нещо друго“. Проучване на Gallup от 2021 г. установи, че 7,1% от възрастните съобщават, че са нещо различно от хетеросексуални, цифра, която се е повишила от 5,6% през 2020 г. и 4,5% през 2017 г.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *