Президентът на Казахстан се притесни как Русия асимилира Беларус

На 24 май в Казахстан в рамките на Евразийския икономически форум президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев заяви, че отношенията с Русия и Беларус са проблем за другите страни – партньори на Евразийския икономически съюз.

„В световната политическа история е създаден уникален прецедент или феномен – създаването на държава по формулата „две страни – една държава“ с единно политическо, юридическо, военно, икономическо, валутно, културно, хуманитарно пространство, с единно съюзно правителство, с единен съюзен парламент… Извинявам се, но дори ядреното оръжие е едно за двете страни сега“, каза Токаев.

По думите му, „има друго ниво на интеграция, представено от Казахстан, Киргизстан и Армения.“ „Ние трябва да се съобразим с тази реалност.

Как ще работим в тези условия – това е концептуален въпрос. Мисля, че на този икономически форум трябва да се обсъди даденият проблем“, смята още Токаев.

На видеото от речта на Токаев се вижда как президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко демонстрират добро настроение, разменят реплики и се ръкуват.

Припомняме, че вече неколкократно напрежението между Русия и Казахстан стигна нови висоти. Причината – постоянното говорене от руски пропагандисти как Казахстан е следващата цел за Кремъл след Украйна: Следващата ни война ще е в Казахстан: Гиркин обяви коя е новата военна цел на Русия.

Не само обаче на ниво „пропаганда“ напрежението расте. В края на миналата година руският посланик в Казахстан говори за наличие на русофобия и екстремизъм в страната, на което незабавно получи отговор: Казахстански журналист към Москва: Ако дойдете, степите ще бъдат покрити с трупове на руски войници (ВИДЕО). В началото на тази година, казахстански депутат, защитаващ Путин, беше прокуден от парламента.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *