Кърджали се включи в глобалното мерене на кръвно

Нов живот

На 25 май в градинката срещу ресторант „Москва“ се проведе национална кампания „Май Месец за Мерене“.

Инициативата под мотото „Измерване, което спасява живот. Твоя.“ премина с активното участие на доброволците от клуб на БМЧК „Бялата лястовица“ към СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали.

Участниците бяха информирани за рисковете от хипертонията, акцентира се върху важността и нарастващото значение на измерването на кръвното налягане и поддържането на здравословен начин на живот. Измерването беше извършено с електронни апарати снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

„Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *