„Възраждане“: Ще приемем еврото, но нека да е по-късно

Над 470 000 са легитимните подписи за провеждане на референдум за това дали България да приеме единната европейска валута през 2025 година. Това е показала проверка на ГРАО на внесените от партия „Възраждане“ над 600 000 подписа.

Според партията е изпълнено законовото изискване при първи избори да се проведе и референдум по темата, защото има над 400 000 легитимни подписа. От партията обаче признаха, че действително не могат да бъдат задавани въпроси към обществото за ангажименти, които България вече е поела и ратифицирала. В случая с единната европейска валута, това се е случило при влизането ни в Европейския съюз.

От партията обясниха, че действително ще приемем еврото, но искат максимално дълго време да бъде запазен българския лев. Според изчисленията на „Възраждане“ Народното събрание би трябвало да определи дата за референдума до 7 юли.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов призова също така лидерите на ГЕРБ и ПП – Бойко Борисов и Кирил Петков да се откажат от имунитетите си на депутати, както иска прокуратурата. Това вече са направили и двамата депутати от „Възраждане“ – Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

Снимка: БГНЕС

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *