Румен Радев: Случващото се в Русия е нов център на нестабилност

Случващото се в Русия е нов център на нестабилност, посочи президентът Румен Радев при участието си в Европейския форум „Вахау“ в Австрия, съобщи БНР.

„Според последните новини силите на частната военна компания „Вагнер“ напредват бързо към Москва, без да срещат съпротива. Това е ново предизвикателство към нас, ако политическата ситуация в Русия се влоши, отново трябва да помислим, какво ще се случи с хилядите ядрени бойни глави, както и с химическите оръжия, с които разполага Русия“, посочи Радев и допълни:

„В момента имаме нов източник и център на нестабилност и трябва да бъдем много внимателни. Надявам се, че европейските институции, НАТО, както и всички ние не само да наблюдаваме, а да обединим усилията си, да предприемем всички мерки, за да защитим страните си и да гарантираме сигурността си в бъдеще“.

По темата за ветото на Австрия срещу присъединяването на България в Шенген, Радев коментира, че разбира, че въпросът е чувствителен за Виена:

„Не съм дошъл да лобирам по тази тема. Каквото й да решите ние ще продължим да охраняваме външната европейска граница по най-добрия начин, по който можем – като мобилизираме нашите човешки и финансови ресурси, защото това е наше европейско задължение. България и Румъния извън Шенген няма да направи системата по-силна. Напротив, можем да реформираме Шенген ефективно само, ако в нея бъдат включени и държавите на първа линия“.

Според президента Румен Радев ситуацията в Русия тепърва ще се развива.

„Много важно е да знаем истинските причини за това, което става, дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с МО и борбата за превъзходство на фронта“, заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

Президентът посочи, че проблемът с въоръжаването на наемници в Русия става актуален преди края на войната.

„Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко, и то когато в нея има определени престъпници, винаги е проблем, какво ще се прави с нея, когато войната свърши. Сега виждаме, че има развръзка, преди войната да е свършила. Това е наистина сериозен проблем за Русия“, заяви Румен Радев.

Ще се отрази ли на динамиката на конфликта, според вас?

„Определено това ще се отрази на динамиката на конфликта. Виждате, че в момента сме в напрежението офанзива-контраофанзива, “Вагнер” имаше съществено участие в нея, но последната локация на “Вагнер” не е на фронта и тук трябва да се замислим наистина каква е целта на “Вагнер“, допълни Радев.

Според него войната ще се усложни.

„Всеки вътрешнополитически проблем, а той вече не е вътрешнополитически проблем – тук са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия, ще има сериозно отражение“, каза Радев.

На въпрос на австрийски медии кой ще победи – Путин или Пригожин, Радев отговори:

„Трябва да дефинираме какво означава победа. Мисля, че Пригожин има ограничена сила, локална. Ако правителството се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че има шанс. Следващите дни ще бъдат много показателни какво ще се случва, но наемници с тежко въоръжение, престъпници с тежко въоръжение – това винаги е предизвикателство“.

Случващото се в Русия и помощта за Украйна доминираха форума Вахау, в който президентът участва по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер.

„Последната новина е, че „Вагнер“ бързо напредва към Москва, без да среща никаква значителна съпротива. Това поставя ново предизвикателство към нас. Ако политическата ситуация и ситуацията на сигурността продължат да се влошават, трябва да помислим какво ще се случи с хилядите ядрени бойни глави и химически оръжия, както по времето на Елцин. Имаме нов източник на нестабилност. НАТО, европейските институции, всички ние трябва не само да наблюдаваме, а да вземем мерки и да гарантираме сигурността ни“, каза Радев.

„Ако погледнем какво се случва през последните часове – можем да кажем, че има немалко пропаганда, която се водеше от Русия. Днес истината ще излезе наяве“, заяви Джорджа Мелони, премиер на Италия.

„Ситуацията в Русия към момента е много нестабилна. Трудно е да се разбере какво става. Но основният въпрос е как можем да направим, така че Украйна да получи пълния пакет подкрепа, от който се нуждае“, заяви Йоханес Хан, еврокомисар по бюджет и финанси.

На форума президентът Румен Радев отново призова България да бъде приета в Шенген. А австрийският канцлер Нехамер заяви, че България не бива да бъда оставяна сама да охранява външните граници на ЕС.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *