Фолклорни групи от 10 държави идват в Неделино наесен Общината приема заявки за участие до 26 юли

  • Фестивалът на двугласа ще се проведе на1, 2 и 3 септември

Валентина ИВАНОВА

И тази година родопският град Неделино ще бъде домакин на Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. Обявените дати са 1, 2 и 3 септември, а заявки за участие се приемат до 26 юли на сайта на общината след попълване на определен формуляр.

Очаква се отново в родопското градче да пристигнат стотици фолклорни изпълнители от целия свят, за да се включат в музикално-танцовото събитие. До момента са постъпили заявки от 10 държави, разположени на пет континента. Най-далечните дестинации са Южна Корея, Гана, Гватемала и Колумбия. За втори път идва група от Индия. Съседите от Турция и Гърция винаги пращат групи. За първи път ще дойдат от Сърбия и Албания, каза за „Нов живот“ кметът на Неделино Боян Кехайов.

На сцената миналата година се изявиха изпълнители и международни групи от Мексико, Украйна, Босна и Херцеговина, Македония, Египет и Грузия.

Родопският фолклор, към който принадлежи и уникалният неделински двуглас, показва богатството от традиции на българския народ. Той ни връща към корените и миналото ни“, сподели кметът. Той припомни

Поздравлението, получено от президента на България Румен Радев на предишното издание на фестивала: „Като едно от утвърдените средища на български фолклор, със съхранени във времето история, култура и традиции, Неделино пленява все повече хора, а фестивалът му привлича все повече участници от чужбина. С усилията на поколения свои жители Община Неделино успя да запази и превърне в световно достояние уникалното си фолклорно изкуство – неделинския двуглас.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *