Кърджалийски стихоплетци се завърнаха с награди от фестивала „Музите“ в Созопол Божидара Ангелова бе обявена за „Муза на поезията 2023“ във високия форум

Група любители на перото от Кърджали се завърнаха с отличия от XVII издание на Международния младежки фестивал на изкуствата (ММФИ) „Музите“, проведен в Созопол през изминалите дни. Техните литературни творби бяха високо оценени от международно жури в състав: Лили Спасова – поет, писател и главен експерт в Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), Дилян Димитров – автор на поезия и проза, технически директор и координатор на Арт салон „Сели“ и на ММФИ „Музите“ – Израел/Париж, и д-р Маргарита Братанова – филолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

Момент от награждаването

Божидара Ангелова с приз „Муза на поезията 2023“

Голямата награда в раздел „Художествена литература“ и приз „Муза на поезията 2023“ спечели кърджалийската поетеса и автор на детска литература Божидара Ангелова. Нейното стихотворение „Пак ще се видим, море“ очарова журито и изпъкна сред творбите на почти 200 участници от страната и чужбина. Припомняме, че Божидара Ангелова е автор на 3 поетични книги и още толкова издания за деца. Нейни стихотворения са отпечатани в читанка и помагало за 2 клас на издателство „Просвета“. Носител е на редица литературни награди.

Сред наградените от кърджалийската група е и 9-годишната Елиф Али, ученичка от СУ „П. Р. Славейков“ и възпитаничка по творческо писане на Божидара Ангелова. Елиф печели 2-ро място в първа възрастова категория със стихотворението си „Приказка за морето“. Въпреки невръстната ѝ възраст, за първото полугодие на тази година това е втората ѝ награда от международен литературен конкурс.

Още едно 2-ро място – то е за Шефика Рефик, учител по английски език в ОУ с. Костино. За себе си Шефика споделя, че пише отдавна на турски език, но в последно време е решила да опита и на български. Този неин опит ѝ носи втора международна награда за тази календарна година. Участва в конкурса „Музите“ с разказа си „Писма до мама“.

С две поощрителни награди се завърнаха още Самуил Карачомаков и сестра му Паулина Любомирова. Самуил бе отличен за своя фейлетон „Пътеводител на ваканционния стопаджия“, а Паулина – за пътеписа „До Брюксел и назад“. Те имат и предишни изяви в национални и международни конкурси.

Момент от награждаването

Награждаването на отличените автори се състоя на вълнуваща церемония в Летен театър „Аполония“, а наградите на най-добрите сред добрите бяха връчени от Лили Спасова.

Не ни беше лесно при оценяването на творбите, конкуренцията беше убийствено силна. В конкурса взеха участие почти 200 участника от цяла България и чужбина. Стихотворението на Божидара Ангелова получи най-високи оценки по всички критерии на журито, затова заслужено получи приза „Муза на поезията 2023“. Тя е един талантлив автор! Отличените са и автори от Париж, Виена, от Русе, Сливен, София, Враца, Царево, Бургас, Пловдив, Кърджали, Сопот, Варна“, коментира тя.

Наградите

Фестивалът „Музите“ се провежда вече 17 години в Созопол. В него по традиция се събират хиляди участници от цял свят, които представят своето изкуство в различни жанрове и направления – „Вокални изпълнения“, „Танцово изкуство“, „Музикално изкуство“, „Театър“, „Кино“, „Изобразително изкуство и фотография“, „Художествена литература“. В конкурсната програма участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студия, детски и младежки центрове. Конкурсното жури е международно и включва учени от БАН и престижни университети, преподаватели, утвърдени творци, директори на международни фестивали, художествени ръководители на творчески колективи и носители на Гранд При от предходни издания на конкурса.

Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Организира се от Сдружение „Музите“, община Созопол, със съдействието на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и НЧ „Отец Паисий“ в града. Фестивалът е включен в културната програма на община Созопол и е част от културния календар на Министерство на културата на Република България.

Теодора Тенева

Снимки: Венци Кръстев, фотограф на фестивала

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *