Млади астрономи отново огласят курорта Бели брези Лагер-школата се провежда за 53-ти път, започва на 3 август

  • За девета година основен спонсор е фондация „Америка за България“

Валентина ИВАНОВА

Любознателни ученици се събират на Лятна школа по астрономия и астрофизика в курорта «Бели брези» над Ардино за 53-та поредна година. За началото й на 3 август идват 56 ученици и десетина студенти от Физическия факултет на Софийския университет «Св. Климент Охридски». Основен спонсор за 9-та поредна година е Фондация «Америка за България“.

Подкрепа са дали и от частната фирма «Ендуро сат» със седалище в София, която изработва спътници.

Наред с интересните лекции, младите хора ще имат възможност да наблюдават най- богатия метеорен поток, максимумът на който се очаква в средата на август. Организаторът на школата Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория «Славей Златев» в Кърджали, обяснява, че луната тогава ще е малка и ще осигури идеални условия за наблюдение. Разбира се, важна е и наличната техника и уменията на хората, работещи с нея.

Агоп Узунбохосян

Както и при предишните издания, ще пристигнат водещи учени от страната и чужбина. Почти всички са били участници още от ученическите си години и се чувстват духовно свързани с голямото семейство на Школата. Джема Русева от Ямбол е студентка в Шотландия, а софиянката Божидара Стоянова учи в Университета в Манчестър.

Момчил Молнар

Момчил Молнар, който е бил на «Белите брези» и като ученик, и като студент, и като млад учен, отново пристига от най-голямата слънчева обсерватория в света, която се намира в град Боулдър, щата Колорадо. Само преди няколко месеца той защити докторската си степен в елитното американско учебно заведение. Под негово ръководство школници ще наблюдават слънчевата активност, ползвайки уреда на Обсерваторията «Коронадо».

Валентин Иванов

Традиционен участник е Валентин Иванов. Повече от 20 години той работи в Мюнхен, в Европейската Южна обсерватория /ESO/, най-голямата в света. Свързан е с Кърджали, където е живял и завършил средното си образование в училище „Димитър Благоев“, днес „Йордан Йовков“. Неговата тема по време на Школата е свързана с екзопланетите, т.е. планетите, които се намират извън Слънчевата система.

Вместо ваканция на екзотичен курорт, Стефан Йонков и Милен Минев, са предпочели да си прекарат отпуска на «Белите брези». Те са възпитаници на Школата. Сега пристигат със собствени уреди и ще посветят любознателните младежи в майсторството на наблюденията. Двамата астрономи ще управляват новия роботизиран телескоп в Националната обсерватория «Рожен», открит преди дни от министър-председателя акад. Николай Денков.

Агоп Узунбохосян припомня, че винаги след провеждане на Школата, във водещи специализирани издания и сайтове излизат публикации от наблюденията, които се ползват от учените в цял свят.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *