Родовете от дранговската махала Пещерска се събират на традиционната си среща

Валери НЕДЯЛКОВ

На 19 август, събота, родовете в дранговската махала Пещерска се събират на традиционната си среща. Организатор на празника е Инициативната група на махала Пещерска. Ще пее родопският славей Златина Узунова, солистка на ансамбъл „Родопа“ – Смолян. С нея ще бъде големият гайдар Никола Марковски. Във веселието ще се включат и изпълнители от селото. Празникът няма да мине без скара и бира, научихме от Тошко Кехайов от Инициативната група.

Пещерска е една от най-отдалечените махали от центъра на Дрангово. От няколко години е обезлюдена. В момента се обитава само от един човек. Местни хора са пресметнали, че над 500 души имат корени от Пещерска. Основно те живеят в Златоград и Бенковски. Потомците често се връщат в родното гнездо. Издигнали са няколко чешми в памет на починалите от махала Пещерска. Изградили са беседка за над 100 души, на което ще се проведе родовата среща. До нея има чешма с извора вода. На пилони се веят българското и европейското знаме.

Махала Пещерска се намира недалеч от скалния комплекс Пещерите, откъдето е получила името си. Част от комплекса е прочутият естествен скален мост, какъвто на друго място в Източните Родопи няма.

Пет са големите родове в Пещерска – Маринови, Ничеви, Кехайови /Кикьови/, Младенови и Алиевци.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *