Гвардейците от Езиковата показват танца Български юнаци на исторически спектакъл във Варна „Българската армия – от Аспарух до наши дни“ под патронажа на президента Румен Радев започва на 10 септември

Валентина ИВАНОВА

Първият гвардейски отряд към Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали е единственият ученически състав, който ще участва в 11-тия културно-исторически спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“. Това сподели за „Нов живот“ неговият ръководител Христо Момчев. Събитието се провежда под патронажа на президента Румен Радев и започва на 10 септември на стадиона в село Тополи до Варна.

Христо Момчев

Кърджалийци са подготвили нов танц, озаглавен „Български юнаци“, специално за случая. Той е по музика на „Тих бял Дунав“. Освен това ще предложат уникално изпълнение на два танца по музика на „Епизод“ като самата рок група ще свири на място.

Преди концерта гвардейците ще маршируват в дефиле заедно с останалите части на българската армия и ще присъстват на тържественото издигане на националния флаг.

Кърджалийци оставиха чудесно впечатление на предишното издание на същия фестивал през 2019 година, когато бяха водени от Елена и Димитър Кондикови.

Припомняме, че първият в България ученически гвардейския отряд е създаден в Кърджали през 2006 г. Премиерната му изява е на тържеството за националния празник 3 март следващата година, когато повежда градското шествие. След това бързо набира популярност. Печели награди в десетки конкурси и фестивали у нас и в чужбина. За 17-те години на съществуването си над 300 ученици от 8 до 12 клас са обличали гвардейските униформи и са свързани духовно с отряда. Дейността и постиженията на формацията от много години се свързват с Елена и Димитър Кондикови.

22-годишният Христо Момчев, възпитаник на Езиковата и дългогодишен сътрудник на Кондикови, пое хореографията, сценичната дейност и ръковоството на отряда през октомври 2022 г.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *