Земеделците отново поискаха оставката на Кирил Вътев, той: Изплатили сме, каквото е трябвало

Десетки животновъди излязоха днес в 11 часа на протест в София с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Според браншовите организации на земеделските производители от поставените преди месец искания за подобряване на ситуацията в сектора не е изпълнено нищо. Вътев, от своя страна е категоричен, всичко, което е трябвало да бъде изплатено, е изплатено и „каквото трябва, е направено“.

Протестното шествие започва от Министерството на земеделието и храните и ще завърши пред Министерския съвет. Протестът е подкрепен от Обединени български животновъди, Института на жените фермери, Съюза на животновъдите в България, Асоциацията на биволовъдите в България и Националната асоциация на оранжерийните производители.

„Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна“, посочи при обявяването на протеста Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ). Браншовиците заявиха, че искат в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна“, припомни той.

Според Зарев „браншът отива към тежък упадък“ и управляващите трябва да защитават националните интереси и родното производство:

„Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко“. 

„Отправяме призив към депутатите да ни приемат и изслушат. Нека се гласува и министър Вътев да преведе тези 30 млн., за да запазим сектора. Ние не можем да си платим газа“, коментира пред председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите инж. пред БНТ.

„Предприятията, в които работим, носят 20 000 работни места. Ако всички тези хора догодина отидат на борсата, ще струват на бюджета над 200 млн.“, посочи Зоров.

Според Велин Георгиев от Национална асоциация на оранжерийните производители управляващите не чуват исканията на протестиращите и обществеността за подпомагането в сектора, за да се запази като такъв.

„Вчера в Комисията по земеделието в Народното събрание се убедихме, че политиците не чуват исканията на хората, както на земеделци, така и на обществото. Изнесените бяха нови факти от директора на фонд „Земеделие“ Георги Тахов, че България не прилича на европейските страни по структурата, защото не се подпомага на стопанство, а на животно и декар. Това ощетява България и ни прави неконкурентно способни. Председателката на комисията по земеделие пък взе с лека ръка решение да унищожи 90% от оранжерийното производство и 50% от млечното“, каза Велин Георгиев.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите добави, че решенията, които са взели на срещата, може да костват родното производство и цената на продуктите в мрежата. „След някои решения, които се взеха, следва да нямаме никакви зеленчуци, да нямаме мляко и да се вдигнат цените. По магазините вече има палета с Полско и Чешко мляко, защото там има държавници, които подпомагат производството“, уточни инж. Зоров.

На разговор с недоволните слезе заместник-министърът Александър Йоцев. Протестиращите обаче заявиха, че повече преговори няма да водят и единственият изход от протеста е незабавното изпълнение на исканията им.

Министър Вътев, който не е в София, а в курорта „Албена“ за участие в 11-ия Национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), коментира темата от там.

„Всичко, което е трябвало да бъде изплатено, ние сме го изплатили, каквото трябва, сме направили. Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на Европейския съюз. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции. Направено е всичко възможно, но протестиращите поставят невъзможни искания“, посочи мистърът.

„Нужен е нормален диалог, но е нужно от двете страни да има нормално мислене. Амбициран съм да не подавам оставка“, коментира още Кирил Вътев.

Дир.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *