В голяма ферма в Добричко пламна птичи грип В огнището на заразата се отглеждат близо 130 000 кокошки носачки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е пламнало ново огнище на птичи грип. Неотдавна от вируса бе засегнат друг голям птицевъден обект в Добричко – в село Дончево.

Сега заразата е проникнала в голяма птицеферма в землището на гр. Генерал Тошево, Добричка област, където се отглеждат 129 000 кокошки носачки.

Собственикът на фермата сам е подал сигнал за повишена смъртност на птици, а направените изследвания са потвърдили, че причината е инфлуенца А  – тоест птичи грип.

Директорът на БАБХ е издал заповед за предприемане на мерки – включително умъртвяване на заболелите кокошки и на „контактните“ с тях.

Около засегнатата ферема са определени две зони – 3-километрова предпазна, в която попада гр. Генерал Тошево,  и 10-километрова наблюдавана, в чийто обхват влизат с. Снягово; с. Огражден, с. Йовково, с. Кардам, с. Чернооково, с. Писарово, с. Люляково, с. Преселенци, с. Малина, с. Петлешково, с. Присад, с. Пленимир, с. Равнец, с. Дъбовик, с. Къпиново.

Извършва се проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Поредното огнище пламва точно когато започнаха да се облекчават ограниченията за търговия по фермерските пазари заради предишни случаи на поразени от птичи грип стопанства.

Важно

Болестта, която е смъртоносна за птиците, не носи риск за хората.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не са опасни за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *