Паисиевци сложиха алкоочила, научиха повече за влиянието на наркотиците и алкохола Прокурор Димитрина Делчева изнесе лекция като част от програмата Отворени съдилища

Нов живот

Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Общински съвет по наркотични вещества в  Кърджали проведоха съвместен урок пред ученици от десети и единадесети класове на СУ „Отец Паисий“ на тема „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества.“

Лекцията бе част от Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която и тази година се провежда съвместно между Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура.

Въз основа на случаи от практиката си Димитрина Делчева, зам.окръжен прокурор, представи информация пред учениците за нарастването на делата, свързани с наркотични вещества и по–конкретно на престъпленията, свързани с шофиране на моторно-превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества. Тя отговори на въпроси, които задаваха учениците, а именно: какво предвижда законът за някои от престъпленията, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, както и какви са възможностите за установяване на употреба на наркотици при управление на моторно-превозно средство.

Как алкохолът и наркотиците действат на шофьорите зад волана бе втората част от лекцията, която Валентина Грудева, секретар на Общински съвет по наркотични вещества, представи накратно пред учениците.

Най-голям интерес предизвика нагледната демонстрация на влиянието на поведението на човек след употреба на алкохол, с приблизителна концентрация в кръвта от 0,7 до 1,2 промила, като за целта всеки ученик имаше възможност да изпробва т.нар. „алкоочила“, преминавайки през конуси. Т.нар. „алкоочила“ демонстрират поведението на човек след употреба на алкохол, неговите реакции и рефлекси. Докато траеше демонстрацията, Валентина Грудева накратко им разказа за вредите, които алкохолът и наркотиците нанасят, и как може да има последствия, както върху тялото, така и върху психиката. По време на часа бяха изложени няколко платна, които да онагледят различните видове наркотични вещества, както и бяха раздадени информационни брошури, свързани с шофирането след употреба на алкохол или наркотични вещества.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *