Кирил Вътев за протестиращите: Това не е лицето на българското земеделие Всичко, което е по закон и регламент, сме го изпълнили, каза министърът на земеделието

Министърът на земеделието Кирил Вътев отхвърли претенциите на протестиращите фермери и животновъди пред МЗХ и заяви, че е изпълнил всичко по закон и регламент. Това съобщи Нова телевизия. Той каза, че те са недоволни по неоснователни причини и че това не е лицето на българското земеделие. Той добави, че е внесъл за нотификация допълнителна помощ за енергийни разходи, която е над техните искания.

“Извоювахме 30 000 евро над допустимия праг от 250 000 евро, който е заради войната в Украйна, и това е еднократна помощ”, похвали се Кирил Вътев. “Тази помощ най-големите са я получили още през 2022 г., но тя е еднократна за целия период. За 2023 г. няма регламент, има за 2024 г.”, обясни той.

С другите четири погранични страни – Полша, Унгария, Словакия и Румъния, сме се договорили на последната среща в Брюксел, че ще настояваме за 2024 г. да има отново помощ за войната в Украйна, сподели Кирил Вътев.

За искането на протестиращите да подаде оставка, той отвърна, че това е безсмислено и че сред тях има хора, които нямат нищо общо със земеделието.

Относно продажба на земеделска земя през 2025 г. и прочетеното от парламентарната трибуна становище на МЗХ, Кирил Вътев каза, че „в бюджета за 2024 г. няма заложена такава, а в 2025 г. има заложена една цифра, която съвпада с кореспонденцията, но тя е свързана с други приходи“. Нашето становище е категорично против, допълни министърът на земеделието.

Попитан с какви други приходи е свързано, той отговори, че не е пояснено и в отговор на друг въпрос уточни, че категорично не е свързано с продажбата на земеделски земи. По думите му други приходи може да има всякакви, във всеки бюджет се залагат както непредвидени разходи, така и други приходи.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *