Областна комисия търси подслон за 12 деца и 4 младежи с тежки увреждания Други 16 деца могат да бъдат отглеждани в приемни семейства

Нов живот

Местното звено за подпомагане и координиране на процеса по извеждане на децата, настанени в Дома за медико-социални грижи /ДМСГД/ в Кърджали се събра на първото си заседание, свикано от областния управител Никола Чанев, за да намери вариант за реинтеграцията им в семейна среда или социална услуга.  В него участват представители на Агенцията за закрила на детето, Социално подпомагане, Националната асоциация за приемна грижа, РЗИ, Община Кърджали, „Надежда и домове за децата-клон България“.

Съгласно закона, домовете за деца, лишени от родителска грижа у нас, се закриват, считано от 1 януари 2021 г. Изключение правят ДМСГД-та във Варна, Плевен, Стара Загора и Кърджали, които следва да прекратят съществуването си до края на 2023 г. Към момента обаче това е невъзможно.

Комисия с участието на социалните и здравни власти търси подслон за 12 деца и 4-ма младежи над 18 години с тежки увреждания от Дома в Кърджали, които се нуждаят от постоянна медицинска грижа и които са получили отказ от настаняване на други места, поради липса на свободен капацитет.

Други 16 деца могат да бъдат отглеждани в приемни семейства или ЦНСТ. Проблемът е, че в област Кърджали има над 20 приемни семейства, но само 3 са профилирани да се грижат за деца с увреждания, въпреки усилията на социалните работници да ги убедят.

В Кърджали има потребност от ЦНСТ с постоянна медицинска грижа, смятат експертите. Алтернативата е да се трансформира някой от вече изградените Центрове от семеен тип в общината.

Следващото заседание на комисията ще се проведе на 19 януари с участието на останалите общини в област Кърджали.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *