Искат барелеф на първата учителка Параскева Ванкова на входа на училище Отец Паисий Търсят подкрепа от институциите за изработването му

  • С подобна плоча да се почете Кирил Ванков в читалище „Обединение“

Валентина ИВАНОВА

Средно училище „Отец Паисий“ е най-старото светско школо в Източните Родопи, отбелязва 110 години от създаването си. В тази връзка ръководството инициира изработването и поставянето на бронзов барелеф на първата учителка Параскева Ванкова, с която е свързана историята на образованието в града. Това съобщи за „Нов живот“ директорът Златко Атанасов.

След като миналата година художникът Иван Стойчев направи прекрасен живописен портрет на първата учителка, сега педагогическият колектив на „Отец Паисий“  иска да отдаде своята почит към Параскева Ванкова с барелеф.

Кърджалийският скулптор Емил Пенчев е подготвил проекта, който ще наподобява паното в чест на художника Джемал Емурлов, монтирано на входа на галерията на бул. „Тракия“. За изработването на паното се търси подкрепа от институциите.

Наред с идеята за барелеф на Параскева Ванкова, се обсъжда по подобен начин да се почете и съпругът й Кирил Ванков, положил основите на читалищното дело в региона. Негов барелеф да украси входа на „Обединение“.

Припомняме, че Параскева Ванкова е назначена за учител веднага след откриване на първото народно училище в Кърджали през 1913 година, което е първото светско школо в Източните Родопи. Записани са 8 ученика, като до края на първата учебна година те стават 25.

Параскева Йорданова Ванкова е родена на 25 януари 1892 година в град Вълчедръм, днес Монтана. Умира на 8 юли 1983 година и е погребана по нейно желание в Кърджали.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *