Назми Мюмюн: Kаквото сме си надробили, това и ще сърбаме На тези избори БСП в Кърджали показа, че е на път да изпадне в клинична смърт

  • Както в ДПС намериха сили да положат ново начало, така и в БСП трябва да се преодолее егоизмът и личният интерес

Назми МЮМЮН, общественик

Изборите минаха и сега всички се надяваме, че новият кмет Ерол Мюмюн наистина ще положи „ново начало“. Проблемите са едни и същи за всички хора от Кърджали и общината – тъмни улици, мръсотия, бездомни кучета, неефективно харчене на средства, сериозни съмнения за корупция. Сега наистина е времето да се обединим и да дадем своята подкрепа за Ерол Мюмюн в името на Кърджали. Да направим Кърджали образцов град за живеене, работа, туризъм. Да дадем голяма глътка въздух на младите хора – да ги върнем към родното. Не се иска много – достойна работа, достойно заплащане /над 2000 лева/, с подкрепата на новия градоначалник, с новите технологии

Отминаха няколко седмици от изборите за местна власт. Нарочно изчаках да отмине шумотевицата, да утихнат страстите, да се подреди картината.  В крайна сметка никой не оспори резултатите в Кърджали. Глас Народен – глас Божи ! Каквото сме решили, това ще бъде. Или както са казали много преди нас – каквото сме си надробили, това ще сърбаме. Аз също участвах в тези избори като кандидат за общински съветник, както винаги, от листата на БСП. Искам да благодаря на всички хора, които гласуваха за мен и посочиха ясно това в бюлетината с преференциите. Благодаря от цялото си сърце, защото аз не обещавах пари, не раздавах постове, не търгувах с влияние. Хората ме оцениха заради мен самия , заради това, което съм показал като човек и общественик, и за това ме предпочетоха чрез своите преференции, имаше не малко и недействителни бюлетини – и на тях благодаря! Те душевно са с мен! Те са ляво мислещи!

Избори като избори.

На пръв поглед нищо необичайно: ДПС затвърди ролята си на водеща политическа сила в региона и спечели  такова мнозинство в Общинския съвет, че всякакви приказки за ерозия в партията и  умора на избирателите от продължилият вече над 30 години политически монопол изглеждат дълбоко несъстоятелни.

Другите партии също се представиха според очакваното. Но лично за мен се случиха две интересни неща.

На първо място – краят на ерата на Хасан Азис. Няма нищо лошо в това след 20 години управление един кмет да си отиде и друг да поеме управлението на общината. Рано е да се дават оценки за досегашния градоначалник. Хасан Азис имаше своите победи и бляскави мигове, тясно партийно, но имаше и своите грешки като кмет. Времето ще покаже каква е равносметката и ще напише своята оценка.  За мен, а и за не малко хора, притеснителното не е промяната, а това, че тя дойде от Сараите.  А когато един  човек е в състояние  дистанционно да  свали стария и да „назначи“ новия кмет, то значи имаме реалност, която е далеч от демокрацията. А това е притеснително.

Вярно, ДПС се мобилизира, получи отново подкрепата на изселниците и спечели  вота с чисто демократични инструменти. Но темите за размисъл останаха.

Второ – лично за мен на тези избори БСП в Кърджали показа, че е на път да изпадне в клинична смърт. Много ме боли, защото това е моята, социалистическа партия, на която аз посветих живота си. Но и тази кампания беше състезание за преференции, боричкане, в което се използваха и недопустими похвати, безкрайно неморални, като купуване на гласове с държавни пари – СИК, получаване на нелоялна подкрепа чрез гласове от други партии, а партийната работа е преди всичко МОРАЛ! Това за пореден път доказа, че промяната в ръководството на БСП в област Кърджали е животоспасяваща за партията. Както в ДПС намериха сили да положат ново начало, така и в БСП трябва да се преодолее егоизмът и личния интерес.

Изборите минаха и сега всички се надяваме, че новият кмет Ерол Мюмюн наистина ще положи „ново начало“. Проблемите са едни и същи за всички хора от Кърджали и общината – тъмни улици, мръсотия, бездомни кучета, неефективно харчене на средства, сериозни съмнения за корупция. Сега наистина е времето да се обединим и да дадем своята подкрепа за Ерол Мюмюн в името на Кърджали. Да направим Кърджали образцов град за живеене, работа, туризъм. Да дадем голяма глътка въздух на младите хора – да ги върнем към родното. Не се иска много – достойна работа, достойно заплащане /над 2000 лева/, с подкрепата на новия градоначалник, с новите технологии.

Първите стъпки на кмета са в правилната посока. И в избора на екип от експерти, и в отмяната на съмнителни договори, които ощетяваха общината с милиони. Искрено се надявам, че новият екип ще има мъдростта да запази положителното и смело да приеме новите предизвикателства.  Пожелавам успех на младите хора в общината , а на нас, по-възрастните- да видим един по-добър, по-красив и по-желан Кърджали.

2 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Назми, то вече за народа не остана и за сърбане бе аркадаш . С нетърпение очакваме новите сметки след Нова година .

  2. 234 каза:

    Назми, Никой не е забравил ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС,тебе и твоите дела ,…..!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *