Сбогом, Росене!

Иван Бунков
Отиде си големият бургаски поет с хухленски корени – Росен Друмев!
Той дълго и тежно боледува, затова и не можа да дойде отново да участва в тазгодишните „Мистерии на Хухла“ и да вземе лично приза, който му бе присъден – „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“. От негови име дойде другият голям бургаски поет, също с хухленски корени – Иван Сухиванов, който взе почетната статуетка, за да я занесе на колегата си в морския град.
До смъртта на Росен, Иван и Росен работиха заедно и издаваха като редактори знаковото за България списание „Море“. Иван остана сам.
Росен бе приятел на Хухла.
Идваше по време на „Мистериите“, участваше в четенията.
Той беше неотстъпчив, твърд, верен на идеите си човек. И за рода му – Друмеви – и в Гълъбец и в Бата, Бургаско, – се говори с възхита – едри, силни хора, те били и борци. Дядото на Росен е излизал достойно и срещу Дан Колов.
Бургас се гордееше с поета Росен Друмев . И в Хухла може да сме горди, че от наши корени тръгват личности като него.
Сбогом, приятелю!
Поклонението ще бъде утре в 11 часа в Бургас, писа лично кметът на морския град Димитър Николов.

 

Поетът Иван Сухиванов взе статуетката „Почетен селянин на мистериите на Хухла“ за да я отнесе на своя колега Росен Друмев

Димитър Николов – кмет на Бургас
Напусна ни поетът Росен Друмев – един от творците, заради които Бургас е известен и почитан като град на изящната словесност.
Росен си отиде след тежко и продължително боледуване, оставяйки творчество, което е част от националното литературно богатство.
Автор е на поетичните книги: „Тежко време“, Отломки“, „Наноси“, „Сиромашка трапеза“, „Армада. Пътуване през спомена“, „Човешко“.
От дълги години работеше като редактор на списание „Море“, издание на Бургаска писателска общност. Носител е на престижната национална награда за поезия „Христо Фотев“
Росен не бе сред творците, които се стремяха към светлината на прожекторите. Той работеше тихо и дискретно, но с почтеност и отдаденост към думите, затова и поетичните му послания са силни и запомнящи се. Чрез тях той завинаги ще е част от литературната памет на Бургас.
Съболезнования на близките!

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *